Румъния започва газопровода с България

Румънското министерство на енергетиката е издало решение, което позволява започване на строителите дейности за изграждане на газопровода БРУА, който ще свързва България, Румъния, Унгария и Австрия, съобщава информационният сайт Зиаре, позовавайки се на прессъобщение на институцията, пише БТА.

Тази стъпка дава възможност на румънския оператор на газопреносната мрежа Трансгаз да започне дейностите по строежа на новия газов коридор. В съобщението се отбелязва, че компанията Трансгаз е изпълнила всички необходими условия за осъществяването на този европейски газопровод.

„Чрез проекта БРУА Румъния ще може да експлоатира огромния си потенциал от залежи на природен газ в Черно море и по този начин ще се превърнем във фактор за енергийната сигурност в тази част на Европа“, заяви министърът на енергетиката Антон Антон, информира economynews.bg.

Първата фаза от проекта предвижда изграждане на газопровод с дължина 479 километра от Подишор (в югоизточния окръг Констанца) до Рекаш (в западния окръг Тимиш) и се очаква да бъде завършена до 2019 г.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *