Румъния: Съмнителното богатство с по-високи данъци

Съмнително забогатели румънци вероятно ще бъдат облагани с по-високи данъци, съобщава електронното издание на вестник „Гъндул“. За тази цел правителството ще потърси и помощта на МВФ във връзка с промяна в законодателството.
„Става дума за облагане на онези много богати лица, които нямат никакво оправдание за доходите си. Търси се най-доброто решение за събирането на данъци и такси от тези лица. Засега нямаме законова рамка за такова облагане“, са заявили правителствени източници, цитирани от изданието.
Националната агенция за данъчна администрация вече е поискала помощ от МВФ за изготвяне на необходимото законодателство за облагане на доходите на много богати хора, които нямат документи за оправдаване на доходите си или за заподозрени в данъчни измами.
Финансовият министър Себастиан Владеску заяви неотдавна за телевизия Про ТиВи, че става дума за „най-вече за хора, които демонстрират богатството си преднамерено“.
Идеята за облагане на големите богатства попадна в светлините на прожекторите, след като депутат от опозиционната Социалдемократическа партия внесе законодателно
предложение за въвеждане на годишен данък от 0,5 процента върху нетната стойност на имуществото на физическите лица, които имат имущество на стойност над 500 000 евро, посочва вестникът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *