Румънската лея с ново понижение

Румънскaтa лея отслабна до рекордно ниво спрямо еврото на фона на нарастващата политическа несигурност в страната, показват данните на централната банка.

Румънската лея удари ново рекордно дъно

Централната банка на Румъния определи референтния си курс на 4.9495 леи за евро в сряда, което е спад от 0.02% спрямо стойността във вторник, предаде SeeNews,информира expert.bg.

В сряда сутринта румънската валута се търгуваше между 4.9460 и 4.9520 за евро на междубанковия пазар, съобщават местни медии.

Асоциацията на инвестиционните специалисти (CFA) прогнозира валутен курс от 4.9829 леи за евро през следващите шест месеца и 5.0455 леи за евро през следващите 12 месеца.

Румънска лея – Уикипедия

Леята отслабва от началото на септември след оставките на министри от коалиционното правителство. „Ябълката на раздора“ беше спешно постановление за схема за финансиране от 50 млрд. леи (10.1 млрд. евро) за развитие на селските райони. Заради него либералния премиер Флорин Читу уволни министъра на правосъдието Стелиан Йон. В отговор партията, издигнала министъра, оттегли подкрепата си за премиера и внесе вот на недоверие към правителството.

Очаква се на 28 септември Конституционният съд да се произнесе дали вотът на недоверие е законосъобразен.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *