Русе и Черноморското крайбрежие се очаква да бъдат най-засегнати от световната финансова криза

Русе и Черноморското крайбрежие се очаква да бъдат най-засегнати от световната финансова криза и отражението й върху България и региона, съобщава Монитор.

Основна дейност в София, която ще действа като котва срещу кризата пък, са аутсорсинговите дейности по програмиране, архитектура и кол центрове, които работят за чужбина и в условията на кризата има информации за увеличаване на заетите в тази дейност в България за сметка на западните централи и филиали.
Дунавският град се характеризираше с бум на строителството на търговски площи и цялостно благоприятно развитие поради близостта на Букурещ – около 20 пъти по-голям град, с по-високи от българските средни заплати.

Мечтата Русе да се превърне в шопингцентър на Букурещ обаче рухна като картонена кула с девалвацията на румънската лея и цялостната криза в Румъния. Нещо повече, русенци вече ходят в Букурещ да купуват поради вече по-ниските цени там. Така русенските търговски центрове губят дори местните клиенти.
На 23 февруари акционерите на „Оргахим“ АД ще гласуват за нов договор с румънския мажоритарен собственик „Поликолор“ за прехвърляне на производство за 15 млн. евро годишно от Румъния в Русе.

В последните години прехвърлянето на производства от Румъния в Русе беше тенденция. Ако обаче сривът на румънската лея обърне тенденцията, икономиката на Русе ще пострада значително, защото при продължаваща слабост на румънската валута може за производителите да е по-евтино пренасяне на русенски производства в Гюргево и в Букурещ.
През 2008 г. румънски търговци изкупуваха и значителни количества селскостопанска продукция, например, зеленчуци от широк район от Варна до Велико Търново. През 2009 г. скъпият лев ще затрудни тази тенденция.
Така основен ключ за развитието на Русе е докъде ще стигне икономическата криза в Румъния. Доказателство за силната изложеност на кризата в Русе е понижението с над 20 % в цените на наемите на офис площи в града през 2008 г., което е най-високото сред големите градове у нас.
Четири от основните сектори на бизнеса по Черноморското крайбрежие са изправени пред тежки трудности – туризмът, недвижимите имоти, корабоплаването, земеделието.

Туризмът ще пострада не само поради световната финансова криза, но й поради тежкото й отражение върху Украйна, която е източник на туристи за България, както и поради поевтиняването на румънската лея (румънците са с 10% дял в нощувките в „Албена“ и имат голямо значение за туризма в най-северните черноморски селища).
Тежката криза във Великобритания и Русия оказа тежко въздействие върху търсенето на имоти по Черноморското крайбрежие, което беше строителна площадка в последните няколко години.
Ограничените производства в „Кремиковци“, както и честите спирания на дейността на торовите заводи, „Стомана“-Перник и други дружества, значително намалява заетостта на пристанищата в Бургас и Варна, както и на съпътстващите дейности.

Добруджа, Бургаската низина и въобще Черноморското крайбрежие са основен селскостопански район на страната, включително и за производството на свежа продукция за летния сезон. Протестите на селскостопански производители показват тежестта на проблемите им, дошли и след силен спад на цените на зърнените храни.
В София е силно застъпен аутсорсингът – работа за чужбина от България, включително програмиране, архитектура, кол центрове, дизайн, маркетинг. В сектора се очаква увеличаване на заетостта. В същото време, както навсякъде в страната, в региона и по света, се очаква понижаване на активността в сектора на недвижимите имоти, което ще предизвика увеличаване на безработицата.
Допълнителен плюс за София обаче е статутът й на столица, което фокусира приходи от цялата страна. Вижда се и пресният пример за субсидията от
240 млн. лв. за столичната „Топлофикация“, платена с данъците на всички граждани
Град Сандански е тясно обвързан с гръцкия пазар и носи негативите от острата икономическа криза в южната ни съседка, довел до отлива на гръцки инвеститори и туристи.

Блокадата на границата от гръцките земеделци доведе до загуби за местните хотели и търговци. Градът беше движен от гръцки капитали и както се казва, „беше минал на гръцки“, като е много зависим от развитието на икономиката в южната ни съседка. Кризата ще бъде предизвикана от остро преминаване от бурен растеж към стагнация.
Силно негативни процеси се развиват и по отношение на туризма и недвижимите имоти в планинските курорти.
actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *