Русия влиза в газов спор и с Беларус

Русия планира да намали доставките на нефт за Беларус до 4 млн. т в първото тримесечие след като двете страни не успяха до края на м.г. да намерят решение на газовия спор, пише „Комерсант“.

Пръвоначално графикът предвиждаше доставка на 4,5 млн. т нефт в първото тримесечие, но сега Москва видимо продължи практиката за намаляване на доставките на нефт, за да предизвика Минск да погаси дълг от над $400 млн. за газта. В Минск очакват, че спорните въпроси ще бъдат решени в течение на първото тримесечие: властта в Беларус ще установи новите тарифи за преминаване на нефт през нейната територия само за този период.

Според източник на изданието  руското енергийно министерство е предало новият график на Беларус от 28 декември и според него, обемът на доставките е около 4 млн. тона вместо очакваните 4,5 млн. тона. Ако тази тенденция се продължи, заедно с предполагаемите 18 млн. тона за годината Беларус може да получи само 16 млн. тона.

Задълженията на Минск са от януари м.г., когато Беларус, настоявайки за понижаване на разходите за суровини, едностранно реши да плаща по-малко и в края на ноември дългът стана около $425 млн. От своя страна Москва обвърза газовия въпрос с доставките на нефт и ги съкрати с обещаните от 5,3 млн. тона в първото тримесечие до 3,5 млн. тона, а през октомври-декември до 3 млн. тона.

Руската федерация е основен партньор на бившата съветска република в икономическата и политическата сфера. Русия и други бивши съветски републики са от изключителна важно значение за Беларус, от гледна точка на външно-търговския пазар, те са и основен източник на суровини. Според експерти, значителният икономически растеж на Беларус, през периода 2004-2006 г. е до голяма степен свързан с нейните особенни взаимоотношения с Русия.

Социалната и икономическата стабилност се дължат на достъпа до руския пазар и получаването на енергийни ресурси на вътрешни руски цени. В същото време икономиката на Беларус е запазила стопанските си връзки с руски предприятия и значителния износ на промишлени стоки за Русия. Към големия съсед се експортират около  60-70 процента  от общият износ на транспортни средства, машини и оборудване от Беларус. До края на 2006 г. Беларус се ползваше с привилегията  да купува нефт от Русия на вътрешни руски цени и да експортира нефтената си продукция на международни цени. Така създадената „ножица“ между цените на вноса и износа, даваше възможност на Беларус не само да задоволява вътрешните нужди на страната от нефтопродукти, но и да по получава значителни приходи от експорта на петрола и нефтопродуктите.

 

Кольо ЗЛАТАНСКИ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *