Русия закъса за вино

Вносът е блокиран заради хаоса с новите акцизни марки, наши изби също търпят загуби

Българският посланик в Москва Илиян Василев изрази силно безпокойство за вноса на български вина. За 5 години вносът им в Русия е нараснал от 1 млн. до 45 млн. долара и стана първо перо в експортната листа на България. Прогнозите бяха тази година да надмине 50 млн. долара, но заради трудностите това може и да не стане. Българските експортни фирми се оплакват, че на доста от митническите пунктове все още не е доставена и инсталирана техниката за Единната държавна автоматизирана система, която освен това е и неокончателно доработена. Принудителните разпродажби свалиха значително цените в края на юни. Прогнозите обаче сочат, че от 1 юли виното драстично ще поскъпне.Винена криза удари руския пазар на алкохол, съобщи „Дойче веле“. Рафтовете на магазините и елитните ресторанти в Москва стоят празни. Причината е липсата на правилник за въвеждането на нов закон за акцизите, който трябва да влезе в сила от 1 юли. С него се въвежда сложна маркировка за отчетност и произход на вносния алкохол, който се предлага на пазара. Нереализираната стока със стари акцизни марки става незаконна. Затова големи търговски вериги като „Метро“, „Ашан“, „Седмой континент“ разпродават стоката си с 50-60 процента намаление, за да се отърват от нея.

Загуби търпят и българските вносители на вино, които през миналата година разшириха експорта си за Русия до $45 млн. Вносът е блокиран от март, оплакаха се наши производители. Министерството на икономическото развитие и търговията на Русия предупреди, че законът повече няма да се отлага. Търговците и вносителите очакват в близките дни да излезе правителствено постановление как да се процедира с продуктите със старата маркировка. Предвижда се те да бъдат върнати в складовете на вносителите, където да се облепят с нови акцизни марки. Не е ясно кой ще заплати разходите за това, нито дали качеството на виното няма да се промени, след като бъде премествано от едно място на друго в жегите, коментират търговци. За да се избегне хаосът, е взето решение наличната стока с нови маркировки да се продава до 29 декември. Това може да ограничи прогнозираните от експертите банкрути на 30-40% от търговците на едро, както и част от загубите, изчислявани за над 380 млн. долара.

Законът бе приет в края на декември и новите акцизни маркировки трябваше да се въведат на 1 януари. Няколко месеца бяха необходими на данъчните служби, за да се справят със ситуацията. Чиновниците твърдят, че раздават новите марки от април, но вносителите казват, че първите са получени едва преди 3-4 седмици. Дори не били отпечатани всички от заявените досега 160 млн. маркировки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *