Русия избра подходящия момент за излизане от щатски ДЦК

Русия и Китай са били най-активните продавачи на щатски съкровищни бонове и облигации през ноември, сочат данните на финансовото министерство на САЩ. Обемът ценни книжа, в притежание на Русия, намаля с 9.4 млрд. долара до 122.5 млрд. долара. Нетните продажби на дългосрочни облигации от Русия са 7.1 млрд. долара (продадени ценни книги за 9.875 млрд. долара, закупени – за 2.759 млрд. долара). Това е рекордно число от 1994 г. насам, от когато Министерството на финансите на САЩ започва да събира данни за нетните продажби, пише „Ведомости“.

Моментът за продажбите е избран много сполучливо от Централната банка на Русия. Да припомним, че ФЕД обяви на 3 ноември т. нар. втори кръг „на количествено облекчение“, като в рамките на 8 месеца се предвижда обратно изкупуване на държавни облигации за 600 млрд. долара. Решението на ФЕД не бе възприето еднозначно. Много аналитици изразиха притесненията си, че така ще се стимулира инфлацията, което да обезцени допълнително стойността на хартиените пари, заради непрестанната работа на печатницата.
В резултат цените на американските държавни облигации паднаха, а доходността им се повиши. Десет годишните книжа струваха в началото на ноември 128% от номинала, а доходността им бе на ниво 2.6% годишно, вчера – 120.24 и 3.35% съответно. В случая има обезценка от близо 6%, или за този период от време обезценката на пакет от 7 млрд. долара е от порядъка на 440 млн. долара.
Ноември бе добър момент за прибиране на печалба от държавни ценни книжа, смята председателят на СД на Арбат Капитал Алексей Голубович: „Ние лично продавахме“.
Китай сви инвестициите си в американски дълг през ноември с 11.2 млрд. долара, до 895.6 млрд. долара. За Китай сделка за 10 млрд. долара е всичко на всичко 1% от портфейла с ДЦК, поради което действията на КНР са по-скоро активно управление на портфейл, защото в Китай няма дефицит в бюджета и едва ли изпитва остра нужда от ликвидни средства, разсъждава Голубович, докато продажбата от руска страна „би могла да се свърже с факта, че в края на годината се очакваше бюджетен дефицит от над 50 млрд. долара и Русия просто се нуждаеше от пари“.
Също през ноември Централната банка на Русия започна с операции за попълване на резерва с канадски долари, въпреки че делът му, според представител на банката, няма да надвишава 2% (около 10 млрд. долара на базата на текущия размер на резервите).
След като достигнаха в средата на декември 3.56%, доходността на 10-годишните щатски облигации се стабилизира в рамките 3.3-3.5%. Някои експерти обясниха ноемврийските разпродажби с това, че Китай започва да намалява дела на тези книжа в резервите си, „но това изобщо не говори за началото, на какъвто и да било тренд“, смята Ричард Гилхули, стратегически аналитик в TD Securities.
Доходността по дългосрочните облигации могат дълго да останат на сегашните си нива, отбелязва Дейвив Фулър, издател на инвестиционния бюлетин Fullermoney. Рано или късно обаче те ще се върнат към по-нормални нива между 5-6%, защото продължилият вече 30-годишен „бичи“ тренд на пазара на ДЦК приключва, смята той. В началото на 80-те години доходността им е била около 15% годишно, на дъното тя е около 2%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *