Русия излиза от рецесия и икономиката тръгва нагоре

Русия напусна фазата на икономическа рецесия и ще започне да бележи слаб растеж през втората половина на годината, отбеляза в понеделник Централната банка на Русия.

В редовния си месечен доклад за икономическите тенденции, Руската централна банка (РЦБ) очаква брутният вътрешен продукт на страната да нарасне през третото тримесечие с 0,4% спрямо второто и да се ускори до 0,5% през последното тримесечие. Икономиката на страната се очаква да стъпи на траекторията на бавен растеж през следващите месеци, ако няма налични външни шокове, посочва РЦБ.

През миналата година икономика на Русия се сви 3,7% под натиска на падащите петролни цени и на наложите върху Москва западни санкции. За цялата 2016 година икономиката вероятно ще се свие допълнително, преди да отчете нисък темп на растеж през следващата година.

Според централната банка също така има рискове, че инфлацията, която постепенно се забавя, няма да успее да се понижи към заложеното целево ниво от 4% през 2017 година, ако потребителското търсене започне да се възстановява и останат в сила рисковете, свързани с бюджетните разходи.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *