Русия изпревари Китай по златни резерви

Русия изпревари Китай като пети по големина притежател на златоСнимка: архив Ройтерс

Русия изпревари Китай и вече е петият по големина суверенен притежател на злато.

 

 

 

 

 

 

 

През януари Руската централна банка е увеличила златните си резерви с почти 20 тона и вече разполага с 1857 тона. Така Москва изпреварва Поднебесната империя, която разполага с 1843 тона, съобщава Bloomberg.

Това е продължение на руската политика за изкупуване на благородния метал – страната увеличава резервите си всеки месец от март 2015 г. В същото време обаче за последен път Пекин купува злато през октомври 2016 г.

Голяма част от закупеното злато на Русия идва от местни производители. Страната е третата по големина в добива на метала, показват данни на изследователската фирма Metals Focus.

Увеличаването на руските златни запаси ще позволи на страната да разнообрази и увеличи авоарите си в чуждестранна валута, на фона на продължаващите европейски и американски санкции, посочва още Bloomberg. Те бяха въведени през 2014 г. във връзка с конфликта в Източна Украйна и анексирането на Крим.

През последните няколко години само три държави в челната десетка на притежателките на злато са увеличили резервите си. Това са именно Русия и Китай, а третата страна е Турция, информира investor.bg.

В същото време САЩ остават най-големия притежател на злато с 8134 тона, по-голяма част от което се пази в хранилище във военната база Форд Нокс. На второ място е Германия с 3374 тона, а на трето – Международният валутен фонд с 2814 тона.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *