Русия има план как да спре петролната криза

 
Александър Новак, руският министър на енергетиката, заяви пред „Financial Times“, че промяната ще позволи на чуждестранните компании не само да работят по проекти за добив на нефт, но и да включат находищата в активите си, като „съсобственици на лицензи“.
Така Москава ще скъса с дългогодишната си политика на възлагане на лицензи за проучване на района на Арктика само на държавните групи като „Газпром“ и „Роснефт“.
„Ние приветстваме това“ решение на руската страна, коментира Тим Додсън, ръководител на проучванията на норвежкия петролен гигант Statoil, който участва в съвместно дружество с „Роснефт“ за сондиране и добив в Арктика. Според Додсън промяната ще опрости структурата на инвестициите и ще намали разходите.
Новак заяви, че идеята се обсъжда в министерството на енергетиката, въпреки че все още не е взето окончателно решение. Според руския министър, лицензи ще се дават само на компаниите, които са безопасни за околната среда, технологично напреднали и финансово стабилни.
Той говори в навечерието на пътуване до Лондон, което е част от плана на Москва да привлече 1 трлн. долара инвестиции в руския петрол до 2020 г.
Разработването на петролните залежи в Карско море и басейна на Баренцово море е от решаващо значение за плана на Русия да поддържа производството си на ниво от 10 млн. барела на ден. Според Новак, 25-30 на сто от руския добив на суров петрол до 2030 г. ще идва от сондажи в морския шелф, повечето от които в Арктика. Но за целта Русия се нуждае от западните технологии и капитали
Министърът на енергетиката подчерта и, че са предложени промени в данъчната система, за да се насърчат инвестициите. В Русия се облага производството на петролните компании, а не печалбата им. От следващата година обаче министерството планира да промени тази практика.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *