Русия и ЕС ще си партнират за ”Южен поток”

„Предложихме да бъде подписано споразумение, което ще позволи да бъдат реализирани мащабни инфраструктурни магистрални проекти, отчитайки техните особености. Договорихме се скоро да започнат консултации”, каза Шматко по време на презентацията на проекта „Южен поток” в Европейската комисия, предаде „Фокус“. ЕС няма да създава бюрократични пречки или безпричинни ограничения, заяви Йотингер по време на презентацията, като допълни, че Русия и ЕС ще бъдат равнопоставени партньори.
Русия се надява ЕС да предостави статут на приоритетен проект за «Южен поток” в рамките на програмата на Трансевропейските транспортни мрежи, стана ясно още от руският министър на енергетиката Сергей Шматко по време на презентацията на проекта.  Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви обаче: „Вие не сте ни приоритет”. Той отказа да даде поръчителството на ЕК за проекта, чиято цел според него е политическа. Йотингер разкритикува и монопола на компанията „Газпром” върху износа на природен газ от Русия. „Иска ми се да преминем към свят без бариери и граници, в който експортните монополи да бъдат изключени”, заяви още Йотингер.
Предвижда се „Южен поток“ да доставя руски природен газ за Европа през Черно море в обем  до 63 млрд. куб. метра газ годишно. Строителството трябва да започне през 2013 година. Газопроводът е на стойност 21,5 милиарда долара. Маршрутът му започва от Новоросийск по дъното на Черно море до Варна. В България се очаква трасето да се раздели на две тръби – една за Гърция и Италия и вотарата за Унгария и Австрия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *