Русия и Китай с общи проекти за 100 милиарда долара

Русия и Китай задълбочават сътрудничеството си, опитвайки се да постигнат икономическа стабилност въпреки щетите, нанесени от наказателните мерки на САЩ – санкции срещу Москва и ескалиращата тарифна война срещу Пекин.

Резултат с изображение за русия и китай

Руски и китайски компании подготвят 73 съвместни проекта на обща стойност над 100 млрд. долара, се казва в изявление на руско китайска-бизнес група, цитирано от Reuters и CNBC.

Потенциалните милиардни инвестиции са контролирани от Руско-китайския бизнес консултативен комитет, който провежда ежегодната си среща тази седмица по време на Източния икономически форум във Владивосток, Русия.

Комитетът включва повече от 150 представители на „водещи руски и китайски компании“, се казва в изявление на Руско-китайския инвестиционен фонд. Фондът е създаден през 2012 г. от Китайската държавна инвестиционна корпорация и руския държавен фонд за инвестиции.

Вече са реализирани 7 проекта на обща стойност 4.6 млрд. долара в резултат на работата на групата Китай-Русия.

„Докато силният икономически растеж и в двете страни със сигурност ще доведе до много възможности за печеливши инвестиции, смятаме, че особено обещаващи сделки ще бъдат намерени в двустранни сделки, които капитализират отношенията Русия-Китай“, каза в изявление Кирил Дмитриев, изпълнителен директор на руския фонд за държавни инвестиции.

Технологично споразумение

В отделно съобщение инвестиционният фонд Русия-Китай и китайската научно-технологична инвестиционна група Tus-Holdings обявиха съвместни инвестиционни планове.

Сътрудничеството ще се съсредоточи върху технологиите, като се инвестират 1.28 млрд. долара в руския технологичен парк Tushino Project в северозападната част на Москва.

Двете групи подготвят изграждането на китайско-руски технологичен парк с повече от 100 млн. долара инвестиции и стартираха съвместен фонд за рискови инвестиции с капитал от 100 млн. долара.

Двете държави вече подготвят общи инвестиции в логистичната инфраструктура на руския интернет, а суверенният фонд на Русия смята да инвестира в местни технологични проекти.

Китайският онлайн гигант Alibaba, руската група Mail.ru и руския държавен фонд за инвестиции ще подпишат меморандум за сътрудничество в рамките на икономическия форум, съобщават източник на ТАСС, информира infostock.bg.

Идеята е руският онлайн пазар за продажба на китайски стоки Pandao да стане част от съвместно предприятие в областта на електронната търговия. „Pandao може да влезе в съвместното предприятие“, казва източникът на ТАСС.

Pandao е създаден с амбициозната идея да се превърне в един от лидерите на трансграничния пазар за електронна търговия.Източник: Money.bg

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *