Русия и Сърбия правят обща банка

Очаква се тя да стане факт през втората половина на тази година и да бъде регистрирана в балканската държава.
Това става ясно от информацията на сръбския вестник „Блиц“. Според изданието дъщерното дружество на „Газпром“ ще притежава 2/3 от дяловете в компанията, а „Сърбиягаз“ – останалата 1/3. Банката ще се занимава основно с руските инвестиции в Сърбия. Меморандумът за сътрудничество се очаква да бъде подписан в скоро време.
Сред проектите, които ще бъдат реализирани от бъдещата банка, ще са „Южен поток“ и втората фаза на строежа на газохранилището „Банатски двор“, информира агенция „Блумбърг“. Припомняме ви, че първата фаза беше открита в края на месец ноември миналата година. Тогава президентът на Сърбия Борис Тадич коментира, че страната има потенциал да се превърне във важен енергиен възел в Югоизточна Европа.
Русия и Сърбия подписаха през януари 2008 г. комплексно междуправителствено споразумение по проектите „Южен поток“ и газохранилищеto „Банатски двор“. През следващата 2009 г. беше регистрирана и проектната компания „Южен поток Сърбия“. В нея делът на „Газпром“ е 51%, а на „Сърбиягаз“ –  49%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *