Русия и Турция спряха преговорите за „Турски поток“

Преговорите между Русия и Турция по проекта за подводен газопровод, известен като „Турски поток“, са замразени, съобщи „Ройтерс“. Турски официални източници казват за агенцията, че основната причина е, че Москва не е подписала споразумение за намаляване цената на руския газ за турския пазар.

Според руски източници двете страни не могат да се договорят и за размера на проекта – „Газпром“ настоявал той да се реализира и с четирите си тръби, докато турците искали да се започне с една тръба, а после да се види има ли смисъл от повече. Затова и турската страна говори само за първата тръба, която трябва да излиза на черноморския европейски бряг на Турция. Освен това турците не искали да се ангажират със статут на страна, пренасяща руски газ за Европа.

Трети фактор, посочван и от двете страни, е липсата на правителство в Анкара след парламентарните избори, на които за пръв път от дълги години управляващата Партия на справедливостта и развитието изгуби мнозинството си в Меджлиса. Очаква се министерски съвет, включително ключовият за сделката нов енергиен министър, да има наесен.

Още в началото на декември при обявяването на края на „Южен поток“, който трябваше да излиза на българския бряг, руският президент Владимир Путин намекна, че Турция може да получи отстъпки в цената на газа. През февруари енергийният министър Танер Йълдъз каза, че Анкара е получила ангажимент за 10.25% отстъпка в цената за 28-30 млрд. куб. м, които купува от Русия. През март и той, и ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер казваха, че документите са подготвени и всеки момент ще има сделка. Но до окончателно споразумение така и не се стигна.

От „Газпром“ не коментират пред „Ройтерс“ какво се случва. В сряда руският енергиен министър Александър Новак заяви, че има риск строителството на подводната част да се забави, ако скоро не бъде подписана сделка да новата цена на газа за Турция.

Московският в.“Ведомости“ цитира свой източник от руското министерство на енергетиката, според когото в средата на юни на срещата в Баку между президентите Путин и Реджеп Тайип Ердоган е било решено да се работи за споразумение за първата тръба от „Турски поток“, а останалите три (предполага се именно по тях да бъдат пренасочени преминаващите днес през Украйна газови доставки за Европа) да се отделят в друг документ. Телефонен разговор между двамата имаше и миналата неделя, но според Кремъл сред темите не е бил газовият проект.

Междувременно в.“Комерсант“ съобщи миналия месец, че „Газпром“ и турската „Боташ“ спорят и по параметрите на отстъпката в цената – според руснаците тя трябва да е върху договорната цена, а според турците трябва да е върху базовата, което е по-изгодно за Анкара.

Предварителните прогнози на руснаците бяха строителството да започне приблизително в средата на юни. Но след като през юни Ердоган загуби контрола над парламента в Анкара, сега „Блумбърг“ цитира свой източник, според който това може да стане най-рано през октомври, а източници на „Ройтерс“ говорят за отлагане най-малкото до 2017г.

Руското издание РБК цитира източник, близък до „Газпром“, според който Анкара се съобразява и с възможността в обозримо бъдеще да получава и пренася газ от Иран и Израел. РБК вкарва и четвърта причина, изказана от Алексей Гривач, заместник генерален директор на Фонда за национална енергийна сигурност на Русия. Според него още няма съгласие от партньорите от ЕС за строеж на насрещна инфраструктура на тяхна територия.

В случай, че и „Турски поток“ се провали, може да се използва транзитът на газопроводите „Северен поток“, минаващ от руския бряг през Балтийско море до Германия. Но „Газпром“ не получава разрешение от Европейската комисия за достъп до газопровода OPAL (съкращение от Ostsee-Pipeline-Anbindungsleitung) с капацитет от 35 млн. куб. м годишно.

Този проект, дълъг малко под 500 км, свързва „Северен поток“ с европейската газова мрежа NEL, но за „Газпром“ е по-важно това, че през 2009г. германският енергиен регулатор изключи за 22 години OPAL от правилата за транзитни такси и за достъп до мрежата. Руски анализатори спекулират, че не е изключено Германия да предложи достатъчно изгодни условия за пренос на руски газ до клиентите в Централна Европа, за да се обезсмисли строителството на „Турски поток“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *