Общ инвестиционен фонд градят Русия и Япония

Общ инвестиционен фонд между Русия и Япония се изгражда и са пред финализиране преговорите, с които те създават единен фонд с капитал от 902 млн. долара за финансиране на важни инфраструктурни проекти в Русия. Това предава ТАСС, позовавайки се на японското бизнес издание „Никей“.

Информацията съобщава, че инвестиционният фонд с капитал от 100 млрд. йени (или 902 млн. долара) ще бъдат резултат от кооперацията между Японската банка за международно сътрудничество (JBIC) и Руския фонд за директни инвестиции (RDIF). Фондът ще инвестира в проекти в областта на медицината, инфраструктурата и производствените съоръжения, съобщават още източници от Страната на изгряващото слънце. Целта на фонда е да бъдат активирани още повече както дипломатическите, така и бизнес връзки  между двете страни. Предвижда се проектът за съвместния руско-японски фонд ще влезе в сила още през следващата 2017 година.

След шоковете от световната икономическа криза Япония имаше нужда от създаването на здрави икономически връзки, които да ѝ помогнат да се възстанови. Подходящ партньор за тази цел се оказа и Русия. И двете страни ускориха своите разногласия за Курилските острови и с насочват все повече към контакти с по-голяма роля за развитието на икономиките им. От сегашна гледна точка основният фокус на икономическите интереси на Япония е насочен към териториите на руския Далечен Изток. Съответно и най-голям процент от японските инвестиции в Русия са в тази област. Тук отново основна причина за това е енергийната и суровинна липса, от която страдат японците.

Днес Япония изнася за Русия главно промишлени продукти – машини, комуникационно оборудване и домакински уреди. Основният руски износ за Япония включва риба и различни морски продукти, дървен материал, алуминиеви продукти, въглища и други суровини. Япония е четвъртия най-голям потребител на енергия в света и вторият най-голям вносител на енергия според данни от 2002 г. Естественото производство на газ е минимално, което кара японците да внасят 97 на сто от природния си газ, както и други енергийни източници от Близкия Изток и Югоизточна Азия. По-изгодно за Япония би било тези ресурси да се внасят от района на Сибир и руския Далечен Изток. От друга страна за Русия е полезно партньорството ѝ с Япония по отношение на съвместното разработване и производство на нефт и втечнен природен газ в обекти от територията на остров Сахалин и Каспийско море.  Това, което е повече от сигурно, е, че Япония изпитва нужда от набавяне на енергийни и природни ресурси. След катастрофата в АЕЦ Фукушима през март 2011 г. , Страната на изгряващото слънце е принудена да търси нови пътища за подсигуряване на енергийната си стабилност.

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *