Русия и Япония ще строят съвместно ветропарк

Русия и Япония, съответно чрез своите водещи компании в отрасъла на възобновяемите енергоизточници –  от страната на самураите това е корпорацията Mitsui & Co, а от руската –  холдинг „РАО енергийни системи Изток“, са постигнали споразумение за съвместно изграждане на ВЕИ – в случая вятърна електроцентрала, в  района на Далечния изток.

Руско-японският проект предполага строителството да се реализира на етапи – първият да приклрючи с изграждането на станция от мощност с 50 мегавата до 2020 г., а в следващите години да се цели увеличение на мощностите, които да достигат до 100 мегавата.

Първоначалната инвестиция за този съвместен проект се очаква да бъде 194 млн. долара.  Това е първият проект за алтернативна енергетика между Русия и Япония, които в случая за оставили на заден план старите и неразрешени още спорове за собствеността на Курилските острови. Те са разположени между полуостров  Камчатка и  остров Хокайдо и географски служат за граница между Охотско море и Тихия океан. В групата са включени около 50 острова –  20 големи и повече от 30 по-малки острова и имат важно геостратегическо значение. Принадлежността на Курилските острови към Русия се оспорва от Страната на изгряващото слънце и това напрежение по териториалните въпроси между тях датира още от втората половина на 19-ти век.

 

Милен АТАНАСОВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *