Русия не е искала от ЕК отстъпки за Южен поток

Това съобщи в отговор на въпрос Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитирана от БТА. Преди месец руският премиер Путин призова да бъде отменен Третият енергиен пакет, който усложнява отношенията между Русия и ЕС в енергийната сфера.
Пакетът, който е в сила повече от година, поставя изисквания за обособяването на единен енергиен пазар в ЕС, включително по отношение на достъпа на трети страни до мрежите за разпределение на ток и газ. Холцнер уточни, че евентуални изключения могат да бъдат правени единствено за бъдещи проекти и то само за определен период от време.
По повод „Южен поток“ тя коментира, че въпросът за изключения се обсъжда в медиите, но никой досега не се е обърнал към комисията. Комисарят Йотингер вече ясно заяви, че пакетът няма да претърпи промени, тъй като не е международен договор, а европейска норма, заяви говорителят. Холцнер уточни, че пакетът предвижда правото на собствениците на преносните мрежи да запазят част от капацитета им за собствени нужди.
Трябва да се запознаем с плановете на проекта, а преди нас трябва да се произнесат националните съдилища, добави говорителката. До март миналата година държавите в ЕС трябваше да въведат в националните си законодателства принципите на Третия енергиен пакет.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *