Русия обещава твърд отговор на новите санкции на САЩ

Русия обеща твърд отговор на новите санкции на САЩ срещу руски бизнесмени, предприятия и висши представители, предадоха Франс прес и ТАСС.„Няма да оставим тази атака или която и да било нова антируска атака без твърд отговор“, заяви в декларация руското външно министерство. „След като не постигна никакъв резултат с 50-те предишни серии от санкции, Вашингтон продължава да плаши с отказ на американски визи, заплашва руския бизнес със замразяване на активи и авоари, но забравя, че отнемането на чужда частна собственост и пари се нарича кражба“, гласи декларацията.
Според Москва американските санкции вкарват Съединените щати в категорията страни, които са „врагове на пазарната икономика и на честната и свободна конкуренция, тъй като те използват административни методи, за да елиминират конкуренти на чуждите пазари“.
„Никакъв натиск няма да отклони Русия от пътя, който е избрала. Той само ще покаже неспособността на САЩ да постигнат целите си и ще консолидира руското общество. Съветваме Вашингтон да се освободи възможно най-бързо от илюзията, че е може да се говори с нас, като се използва езика на санкциите“, се казва в декларацията на руското външно министерство.
САЩ наложиха вчера санкции срещу 38 личности и предприятия, които се прибавят към 24-те санкционирани в средата на март в отговор на намесата в избори и на кибератаките, за които е обвинявана Русия.
Между хората, на които са наложени санкции, има олигарси, близки до Кремъл и техните предприятия, висши руски представители и руската компания за износ на оръжия Рособоронекспорт, напомня АФП.
Олигархът Олег Дерипаска /на снимката/ каза, че решението на САЩ да му наложат санкции е „неоснователно, смехотворно и абсурдно“ . „Събитията от тази сутрин са много неуместни, но не и неочаквани“, се казва на декларация на Дерипаска, цитирана от Ройтерс. Но най-смехотворното в обвиненията срещу Дерипаска е, че е той е приближен до Путин, а именно Путин бе факторът, който беше големият дразнител на Дерипаска, който в близкото минало се ползваше с протекциите на Борис Елцин и обкръжението му

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *