Русия предлага на Индия петрол на цена от 35 долара за барел

(БТА)

Русия е готова да продава петрол сорт Урал на Индия със значителна отстъпка – на цена от 35 долара за барел, съобщиха световните агенции.

Среща на най-високо равнище Индия - Русия - От деня - БНР Новини

Русия иска Индия да закупи 15 милиона барела петрол, договорени за тази година, само като начало, казаха източници запознати с темата пред Блумбърг. Москва също така е предложила плащания, деноминирани в рупии и рубли, използвайки руската система за финансови трансакции SPFS – аналог на международната система SWIFT, което може да направи търговията по-привлекателна за Индия, допълниха източниците.

Делхи ще продължи да купува суров петрол от Русия, тъй като хората се нуждаят от по-евтин петрол след скока на световните цени, заяви индийският финансов министър Нирмала Ситхараман, цитиран от Ройтерс.

Предложението на Русия за продажба на петрол на намалени цени дойде ден, след като индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар се срещна с британския си колега Елизабет Тръс, информира bta.bg.

„Индия приветства конкурентни предложения за посрещане на нарастващото вътрешно търсене на енергия. Покупките ни на петрол от Русия са продиктувани от икономически съображения“, каза Джайшанкар в отговор на исканията на САЩ и Обединеното кралство индийските власти да не увеличават вноса на петрол от Русия.

На срещата Джайшанкар подчерта, че европейските страни са закупили 15 процента повече руски петрол през март в сравнение с февруари и отбеляза, че петролът от Русия представлява по-малко от 1 процент от вноса на въглеводороди в Индия.Цената на петрола скочи след ескалацията на конфликта в Украйна - Пазари - Новини Бг

На този фон руският външен министър Сергей Лавров днес е на посещение в Делхи в търсене на подкрепа, след като представители на САЩ и Великобритания притиснаха Индия, в опит да се избегне подкопаването на базираната на долара финансова система и санкциите, наложени на Русия в отговор на нахлуването й в Украйна.

По време на посещението си Лавров похвали неутралната позиция на Индия относно Украйна, предаде ДПА.

„Нашите западни колеги биха искали да сведат всеки значим международен въпрос до кризата в Украйна“, каза той и добави, че оценява разглеждането на ситуацията от страна на Индия „в цялостен план като съвкупност от факти, а не едностранчиво“.

Русия ще доставя на Индия всички стоки, които тя иска да купи, каза Лавров, цитиран от ТАСС.

Южноазиатската страна иска да разшири вноса си на руски петрол и вече е закупила няколко милиона барела от края на февруари досега.

Индия зае неутрална позиция по отношение на бойните действия в Украйна, не подкрепи западните санкции и се въздържа от свързаните с Украйна резолюции в Съвета за сигурност на ООН.

Най-многолюдната демокрация в света досега не е изразила никакви критики към Русия въпреки натиска от Съединените щати и Европа.

Индия отдавна има близки отношения с Москва и голяма част от военното й оборудване идва от Русия.

Страната обаче поддържа и добри отношения с Вашингтон, поради което предпочита да избягва да заема позиция по темата за войната в Украйна, твърдят анализатори.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *