Русия призна, че икономиката ѝ няма да се възстанови скоро

Руското правителство призна в четвъртък, че на икономиката на страната ще й отнеме повече време да се възстанови от очакваното, притисната от срива на рублата, съобщава Wall Street Journal (WSJ).

Заместник-министърът на финансите в Русия Алексей Моисеев заяви в четвъртък, че икономиката, смачкана от срива на цените на петрола и санкциите на Запада, ще отбележи растеж не по-рано от края на 2015 г. или дори през следващата година.

Прогнозите на финансовото министерство идват след последния спад на цените на петрола и газа, ключови суровини в износа на Русия. Цените на петрола се сринаха до най-ниските си нива от март 2009 г. заедно с цените на други суровини, на които разчита страната, като никел. Въпреки че от много време насам има призиви за диверсифициране на икономиката извън суровините, Русия е постигнала малък напредък в това отношение през годините.

Преди това финансовото министерство твърдеше, че икономиката ще започне да се възстановява в средата на 2015 г. Новият песимизъм на Москва контрастира на твърденията, че най-лошото от икономическата и финансовата криза е свършило, направени от президента Владимир Путин и други официални лица през май, когато цените на петрола се бяха възстановили до почти 70 долара за барел.

Влошаващите се икономически показатели предполагат повече рискове за спад на икономиката, която се е свила с 4,6% през второто тримесечие спрямо същия период през миналата година.

Краят на икономическата рецесия не се вижда, казват от Висшата школа по икономика (ВШИ), мозъчен тръст в Москва. Съставният водещ индикатор на организацията, CLI, се понижи до -4,4% през август от -3,6% през юли, оставайки на негативна територия за девети пореден месец.

„Динамиката на CLI предполага, че икономическите резултати на Русия ще останат под нивата от миналата година, а слабото вътрешно търсене ще затрудни възстановяването на икономиката към растеж за дълъг период“, казва ВШИ.

Проучвания сред руски мениджъри през миналата седмица показаха още, че секторите на производството и услугите са се свили през август вследствие на слабата и волатилна рубла.

Рублата е загубила 45% от стойността си през последната година на фона на санкциите от Запада, наложени след анексирането на Крим от Русия през миналата година, и на ниските цени на петрола. На свой ред тези сили са ограничили инвестиционната активност и потребителското търсене, докато в същото време са стимулирали инфлацията.

Комбинацията от висока инфлация и икономическа рецесия е сериозна трудност за централната банка, която засега вероятно ще остави лихвените проценти без промяна на срещата си на 11 септември, след като вече намали разходите за заеми пет пъти през тази година.

Данните от тази седмица показаха, че потребителските цени на седмична база са се повишили леко в края на август, което е изненадващо, тъй като цените обикновено се понижават през лятото, когато има изобилие от плодове и зеленчуци. На годишна база инфлацията е изключително висока, повишавайки се до 15,7% през август от 15,6% през юли. Имайки предвид всичко това, е малко вероятно централната банка да намали лихвените проценти отново през следващата седмица, заяви Raiffeisen в съобщение за клиентите си.

Моисеев каза още, че министерството му изчаква цените на петрола да се стабилизират на някакво ниво за поне няколко седмици, преди да представи прогноза за обменния курс на рублата, която все още има шансове за възстановяване през първата половина на 2016 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *