Русия разсекрети най-голямото световно находище на диаманти

Откриването на ново огромно находище на „трилиони карати“ диаманти може да снабди световния пазар с най-обичаните от жените скъпоценни камъни за следващите 3000 години, предаде изданието „Крисчън Сайънс Монитор“.
 
Руснаците открили златната мина още през 1970 г. в кратер, получил се вследствие на падането на астероид преди 35 милиона години. Въпросният кратер е известен под името Попигайская астроблема. Намира се в Източен Сибир и е с диаметър 62 мили (около 100 км).
Москва решава да го запази в тайна и да не експлоатира находището, защото огромните операции на СССР за диаманти в Мирни, Якутия, са носели огромни печалби на един по това време тясно контролиран световен пазар.
Преди няколко дни завесата на тайната най-накрая беше повдигната. От Москва позволили на учени от Института по геология и минералогия в Новосибирск да говорят за това пред руски журналисти.
Руските учени твърдят, че е много вероятно новината да окаже огромно влияние върху глобалния пазара на този вид скъпоценни камъни.
Според руската новинарска агенция ИТАР-ТАСС диамантите в Попигай са „два пъти по-твърди“ от останалите скъпоценни камъни, което ги прави идеални за индустриални и научни цели. По повод новината директорът на Института по геология и минералогия Николай Похиленко каза, че новото находище може да бъде достатъчно, за да „преобърне“ световните пазари на диаманти. Има голяма вероятност това да стане, въпреки че те ще се използват предимно в индустриалното производство.
По думите на експерта ресурсите от свръхтвърди диаманти, съдържащи се в скалите след крипто-експлозията на „Попигай“, са много по-големи, отколкото всички известни резерви в света. „Ние говорим за трилиони карати. За сравнение, днешните известни резерви в Якутия се оценяват на 1 милиард карата“, заяви Похиленко. Според него характеристиките на тези диаманти ги правят изключително ценни за промишлени цели.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *