Русия с икономическия растеж от 1,5%

След две години рецесия през 2017 г. Русия се върна на пътя на икономическия растеж, показват данни на руската официална статистика, цитирани от Франс прес.

Брутният вътрешен продукт на страната се е увеличил през миналата година с 1,5% след свиване на руската икономика с 2,8% през 2015 г. и с 0,2% през 2016 г., обяви Росстат.

Агенция Франс прес обаче припомня, че икономическият министър Максим Орешкин многократно заяви в течение на изминалата година, че се надява на растеж от около 2%. В края на 2017 г. обаче се наблюдаваше забавяне на икономическия растеж, като това забавяне беше особено ясно изразено в промишленото производство.

Трябва да се има предвид, че през 2015 и 2016 г. Русия преживява най-дългата си рецесия, откакто Владимир Путин дойде на власт в края на 1999 година. Тази криза доведе до бърз спад на реалните заплати на руснаците и бе до голяма степен провокирана от срива на петролните цени, започнал към средата на 2014 г., както и от международните санкции, наложени върху Русия в резултат на действията на Москва по отношение на Украйна, информира economynews.bg.

Едва в края на 2016 г. Русия успя да излезе от рецесията, след като БВП на страната нарасна слабо с 0,3% през четвъртото тримесечие.

Въпреки че през миналата година руската икономика се повиши с 1,5%, това представлява далеч по-слаба експанзия от нарастването на БВП с над 7% благодарение най-вече на стремглаво поскъпващия петрол, което беше факт по време на първите два управленски мандата на президента Путин от 2000 г. до 2008 г.

Това доста сдържано темпо на растеж няма да бъде достатъчно, за да бъдат увеличени реалните заплати на руснаците, които се понижаваха трайно четири последователни години.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *