Русия усложнява достъпа до биткойни

Русия възнамерява в бъдеще да ограничи достъпа до цифровата валута биткойн. Интернет сайтове, предлагащи криптовалути като биткойн, ще бъдат блокирани в бъдеще, заяви заместник-председателят на централната банка на Русия Сергей Швазов, цитиран от DPA.

„Не можем да осигуряваме пряк и лесен достъп на дребните инвеститори до такива съмнителни инструменти“, обясни той.

Съобщението предизвика краткотраен срив на курса на киберпарите. Тази сутрин курсът все пак се върна на ниво над 4800 долара, докато непосредствено след съобщението на руската централна банка той временно се срина с над 600 долара. Подобен срив имаше през септември, когато Китай забрани издаването на нови криптовалути.

Руските власти съобщиха oще през миналия месец, че ще регулират използването на криптовалути от руски граждани и фирми. Зад дигиталните валути засега не седят правителства и централни банки – тяхната цена се определя само от търсенето и предлагането. Парите се генерират от потребители, чиито компютри изчисляват изключително сложните за тази цел алгоритми.

Биткойн също е в центъра на вниманието поради твърдения за измами, фалити на борси и подозрения за пране на пари и финансиране на терористични организации. Едва в края на юли стана известен случай с 38-годишна руския, която с цифрови валути е препрала 3,4 милиарда евро за престъпни организации, информира investor.bg.

Със създаването на биткойна през 2008 г. за първи път бе изградена електронна форма на пари в брой, с която централните качества на банкнотите и монетите може да се трансферират в дигиталната епоха – директна и мигновена обмяна между потребители, без при това да трябва да разкриват идентичността си.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *