Русия ще строи първата АЕЦ в Турция

 Русия и Турция подписаха споразумение на стойност 20 млрд. долара (15,8 млрд. евро) за изграждането на първата атомна електроцентрала (АЕЦ) в Турция, предаде Ройтерс. Тя ще има четири реактора и ще се намира на южното турско крайбрежие.

Споразумението бе подписано от руския вицепремиер Игор Сечин и турския енергиен министър Танер Йълдъз в рамките на посещението на руския президент Дмитрий Медведев в Турция вчера и днес.
Ръководителят на руската държавна корпорация за атомна енергия „Росатом“ Сергей Кириенко обяви, че строежът ще бъде ръководен от руската компания „Атомстройекспорт“.
През 2008 г. турско-руски консорциум, воден от „Атомстройекспорт“ бе основният претендент за спечелването на търг за строежа на първата АЕЦ в югоизточната ни съседка. Турската държавна електрическа компания „Теташ“ обаче анулира търга през ноември 2009 г.

 
На 13 януари, в рамките на посещението на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в Русия, двете държави подписаха обща декларация за сътрудничество за строежа на централата, припомнят турските медии.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *