Русия ще строи ядрени реактори в Иран, дава й $5 млрд. заем

Русия започва строителството на два ядрени реактора в Иран. Освен това Техеран ще получи 5 млрд. долара заем срещу държавни гаранции.

Атомната промишленост на Иран се разраства с чуждестранно съдействие, каза заместник-ръководителят на Иранската организация за атомна енергия Бехруз Камалванди.

Миналата година Русия се споразумя с Иран да построи нови два реактора в АЕЦ „Бушехр“. Двете страни потвърдиха, че са заинтересовани от изграждането на нови реактори в Иран.

По-рано ръководителят на компания „Росатом“ Сергей Кириенко заяви, че пълномащабната работа по строителството на новите реактори ще започне през есента на 2015 година.

Според руския министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров Русия ще предостави на Иран и държавен кредит, който ще има гаранцията на правителството в Техеран, съобщи БНР.

Ако всички документи бъдат подписани навреме, никак не е изключено във втората половина на 2016 година Москва да отпусне кредита на Техеран, възлизащ на 5 милиарда долара.

Договорката по отпускането на кредита за Иран стана по време на посещението на президента Владимир Путин в Техеран на срещата на върха на държавите производители и износители на газ в света.

Най-вероятно кредитът, който Русия ще отпусне на Иран, ще бъде свързан с обновяването на железопътната инфраструктура на страната, както и с изграждането от руски компании на електростанции.

Макар и в международен план в момента Русия и Иран да имат общи възгледи по кризата в Сирия, Москва следи внимателно амбициите на Техеран на газовия пазар, където двете държави са конкуренти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *