Руската централна банка отново купува злато

Централната банка на Русия заяви, че ще започне да купува злато отново по-малко от две години, след като приключи дългогодишния си период на покупки, предава Bloomberg.

Институцията ще е активна на вътрешния пазар на благородни метали

Външните министри на ЕС одобриха забрана на трансакциите с руската централна банка:: Investor.bg

Централната банка ще започне отново да купува злато на вътрешния пазар на благородни метали, посочва се в изявление на банката, цитирано от агенцията, информира investor.bg.

Решението на институцията се взима, след като тя и още няколко търговски банки в Русия попаднаха под действието на санкциите срещу страната заради нахлуването в Украйна.

Централната банка на Русия в продължение на шест години натрупва злато, с което се превърна в най-големия суверенен купувач на благородния метал. Институцията спря с масираните покупки през март 2020 г., тъй като цените скочиха в началото на пандемията. Оттогава тя до голяма степен поддържа стабилни запаси.

Руските покупки осигуриха ключов стълб в подкрепа на пазара в момент, когато търсенето от инвеститорите беше заглушено, посочва Bloomberg.

Цените на златото първоначално се повишиха през миналата седмица, след като инвеститорите се обърнаха към активите убежище заради атаката на Русия срещу Украйна. Те обаче бързо паднаха след въвеждането на първите санкции срещу Русия.

В петък (25 февруари) цените на златото приключиха на ниво от 1 889,34 долара за тройунция, което е с около 5% повече от началото на месеца.

Световна треска за злато! Путин изкупува мощно. Откъсва руската икономика от долара - 168 Часа

През 2021 г. централните банки са добавили 463 тона злато към резервите си, което е увеличение с повече от 80% спрямо 2020 г., показват данни на Световния съвет за злато.

Данни на Международния валутен фонд (МВФ) показват, че Русия е притежавала над 2000 тона злато в края на декември, което представлява малко над 20% от нейните резерви. Институцията е петият по големина суверенен собственик на злато в световен мащаб.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *