Руска банка отваря клон у нас?

Посланикът на Република България в Руската федерация Бойко Коцев се срещна с председателя на Централната банка на Русия Елвира Набиулина, съобщиха от Посолството на България в Русия, предаде агенция „Фокус“. Двамата обсъдиха сътрудничеството между главните финансови институции на България и Русия, както и възможности за разширяване на връзките между двете страни във финансовата и търговско-икономическата сфера.

Посланик Коцев и Елена Набиулина отбелязаха традиционно доброто сътрудничество между централните банки на България и Русия и набелязаха перспективи за задълбочаването на връзките във финансовата сфера. Посланик Коцев представи възможностите за разработване и развитие на съвместни банкови продукти и услуги – от такива за гражданите до кредитиране на съвместни делови проекти.

„450 000 руски граждани са собственици на имоти в България. Те се нуждаят от банков продукт, може да се мисли вече в България да работи филиал на руска банка“, заяви Коцев.

Елвира Набиулина прояви интерес от структурата на българския банков пазар и отбеляза, че в момента малко руски банки инвестират в България.

Двамата споделиха известно безпокойство от спадането на стокооборота в двустранната търговия. Посланик Коцев акцентира върху добрите възможности за икономическо сътрудничество с Русия в сферата на промишленото коопериране, обработката на селскостопанска продукция, съвместното производство на селскостопанска техника, развитие на речния транспорт, разработка на съвместни научни проекти, туризъм.

Председателката на Централната банка на Русия се ангажира да съдейства в рамките на правомощията си за развитието на двустранни проекти в сферата на финансовите услуги, промишлеността, науката.

В края на срещата, която се състоя в Централната банка на Русия, посланик Коцев отправи покана към Набиулина да посети България. Тази година Централната банка на България отбелязва 135-годишен юбилей.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *