Руският бизнес мести парите си в китайски банки

Големите руски компании прехвърлят своите парични средства в азиатски банки, след като най-новите санкции от страна на САЩ и Европейския съюз (ЕС) засилиха опасенията, че Русия може в крайна сметка да бъде напълно изключена от финансовите пазари на Запад.

Megafon – вторият най-голям мобилен оператор в страната, съобщи в четвъртък, че е преместил40 на сто от паричните си резерви в хонконгски долари в китайски банки. Останалите 60 на сто пък вече са под формата на руски рубли.

Източници, близки до Norilsk Nickel и Novatek – производителят на никел и вторият най-голям производител на природен газ в Русия, също посочиха, че двете компании са се отказали да запазят активите си в щатски долари.

„Получаваме много искания от клиенти, който желаят да се насочат към хонконгския долар“, посочи пред CNBC водещ служител на голяма западна банка в Москва. „Първо беше предимно от щатски долари в евро, а сега вече в хонконгски долари“, добави той.

Анализатори и банкери заявиха, че решенията на големите играчи в руския частен сектор се дължат на притесненията на олигарсите от ескалиращите санкции срещу Москва. „Доста изненадващо е, че Megafon – фокусирана на вътрешния пазар компания, е избрала да държи такъв голям дял в хонконгски долари. Това означава, че те очакват най-лошия сценарий“, каза Чарли Робъртсън, главен икономист в глобален Renaissance Capital.

„Такъв сценарий в ирански стил е доста малко вероятен, но съществува чувство на загриженост във връзка с него“, допълни експертът.

Реакцията на руския бизнес дойде, след като списъка със санкционираните от Запада лица и компании бе разширен. Megafon се контролира от Алишер Усманов – най-богатият човек в Русия, за когото се знае, че има близки връзки с Кремъл. Владимир Потанин и Олег Дерипаска пък притежават дялове в Norilsk Nickel. Тримата олигарси, както и техните компании, досега оставаха извън „черния списък“ на ЕС.

Завоят на руските капитали към Китай не е случаен. Според редица руски мениджъри и банкери китайските банки са най-склонни да се възползват във времената на геополитическа криза, тъй като са считани за най-малко податливи на натиск от Запада.

По думите на запитани от CNBC банкери някои руски компании се стремят да предпазят своите парични средства от потенциално по-драстични санкции чрез създаване на структури, при които те биха могли да се прехвърлят долари между различни сметки в една и съща банка.

Кредиторите на Запад заявиха, че техните институции отказват всички такива искания от клиенти. Въпреки това предположенията са, че някои от китайските банки ги приемат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *