Руският министър твърди, че светът се отказва от долара в полза на златото

В неотдавнашен доклад на руската държавна информационна организация TASS, заместник-министърът на външните работи Александър Панкин определи щатския долар като „токсичен“ поради неговата нарастваща роля като световна резервна валута през последната година.

Панкин посочи, че някои държави са започнали да натрупват злато през 2022 година като защита срещу долара. Русия също е „за“ намаляване на ролята на щатския долар в световната търговия, за да се намали повишената волатилност.

От друга страна, руският външен министър Сергей Лавров заяви по-рано този месец, че тенденцията на дедоларизация вече е необратима и ще се ускорява. Той посочи, че членовете на Общността на независимите държави са забелязали значителен ръст на търговските си потоци, без да се съобразяват с изискванията на САЩ.

Смята се, че държавите от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) също натрупват злато, за да се отдалечат от щатския долар.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън неотдавна обяви, че Русия, Китай и Иран постигнаха съгласие да намалят доминиращата роля на долара в международните сделки с петрол.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *