Руският парламент ратифицира „Турски поток“

Руският парламент ратифицира споразумението за газопровода „Турски поток“, предаде ТАСС. Подписаният на 10 октомври 2016 г. в Истанбул документ бе внесен за одобрение в Държавната Дума на 19 декември. „Целта на споразумението е да създаде прозрачна и стабилна нормативно-правна база, включително данъчни и митнически режими, за проектирането, строителството и експлоатацията на газопроводна система, създаваща се за обезпечаване на доставките на руски газ в Турция и за транзит“ посочва се в мотивите, придружаващи споразумението. Споразумението предвижда изграждането на две линии за магистрален газопровод по дъното на Черно море до Турция и оттам за Европа, което трябва да стане до 2019 г.
Руска компания ще строи морския участък на първата отсечка на газопровода „Турски поток“, а турска компания, най-вероятно държавната „Боташ“, ще се заеме с наземната й част.

То урежда въпросите по проектирането, строежа и експлоатацията на два морски и два сухопътни участъка от газопровода „Турски поток“. Общо трасето се предвижда да е 920 км, от които по сушата ще са 200 км. Маршрутът на тръбите ще тръгва от руското крайбрежие в Краснодарския регион и ще стига по дъното на Черно море до приемен терминал на турското прибрежие. Всяко от съоръженията ще е с капацитет от 15.75 млрд. куб. м годишно. въвежданите им в експлоатация се планира за края на 2019 г.

Проектът трябва да се реализира от руската „Газпром“ и турската държавна компания „Боташ“. Иначе „Газпром“продава газ на турската държавна компания „Боташ“ и на редица частни турски доставчици и цената му се формира в съответствие с договореностите с всички тях. Общо на този етап Турция внася 30 млрд. куб. метра руски газ годишно. Конфликтът за отстъпката в цената на руския газ бе една от причините за забавянето на междуправителственото споразумение за „Турски поток“, което отпадна от дневния ред след влошаването на отношенията между Москва и Анкара заради сваления от турските власти руски военен самолет, но отново е актуално след затоплянето на отношенията миналото лято.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *