Руски електромобил идва на цена от 5200 евро

Серийното производство на първия руски електромобил Zetta ще започне в Толиати в края на тази година, съобщи в интервю за ТАСС министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров. По неговите думи, възможен е и износ на машината.

Първият руски електромобил Zetta е компактен, с три врати, и максимална скорост 120 км/ч
(снимка: Министерство на промишлеността и търговията на РФ)

Съгласно предварителните планове, серийното производство трябваше да започне през първото тримесечие на 2020 г. „Ясно е, че пандемията внесе корекции в развитието на проекта. Надявам се, че всички процедури за сертифициране ще приключат до края на годината…, и колегите ще започнат серийно производство”, казва Мантуров.

Планира ли "АвтоВАЗ" да произвежда ситимобила с футуристичен ...

Според министъра, компанията производител има нужда от допълнителни инвестиции в размер на 100 милиона рубли (около 1,2 млн. евро). Въпросът за разпределението на средствата трябва да бъде разгледан от експертния съвет на Фонда за индустриално развитие в края на август, информира technews.bg.

„Към днешна дата е получен WMI кодът, който определя състоянието на автомобилния производител, сглобени са предсерийните електромобили, етапът на сертифициране е завършен на 70%. В момента се извършва пилотно сглобяване”, уточнява Мантуров.

НА МОРЕТО | Русия започва производство на електромобили /СНИМКИ И ...

Говорейки за възможността за износ на руски електрически автомобили, министър Денис Мантуров отбелязва, че поне първоначалният бизнес проект включва такава възможност.

Zetta е първият руски електромобил и ще се произвежда серийно в Толиати. Това е компактно возило с три врати, което развива максимална скорост 120 км/ч. По-рано Росийская газета съобщи, че Zetta в базова конфигурация ще струва 450 хиляди рубли (около 5200 евро).

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *