Руски икономисти: Санкциите не ще паднат до края на 2017 г.

Руски влиятелни икономисти се усъмниха в прогнозата на вицепремиера Игор Шувалов /на снимката: в средата/, направена по време на престижния Гайдаровски форум, смятан за руския Давос, че санкциите, наложени срещу Русия през 2014 г. заради Украйна и анексията на Крим, ще бъдат свалени до края на 2017 г.

Въпреки оптимистичния тон в очакванията на руските власти, влиятелният икономист и двигател преди повече от 20 години на пазарните реформи в постсъветска Русия Анатолий Чубайс обяви, че не вижда как това може да се случи. Според него да се правят такива прогнози е нереално. На въпрос на БНР по време на Гайдаровския форум дали продължаването на сакциите ще повлияе върху ръста на руската икономика Чубайс коментира кратко, че те няма да повлияят толкова съществено върху икономическите процеси в страната. В същото време той прогнозира, че ръстът на руската икономика през 2017 г. няма да надхвърли повече от 1.2% и че ако тази тенденция се запази повече от период между 5 и 7 години, това ще бъде много лошо за Русия.

Бившият финансов министър и смятан за либерал Алексей Кудрин прогнозира, че ако цената на петрола на световните пазар се върне на ниво от 60 щатски долара, това ще демотивира руските власти да правят каквито и да било структурни реформи в сферата на икономиката, както беше посъветвал участниците във форума премиера Дмитрий Медведев. Кудрин характеризира търговската политика на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп като опасна както за света, така и за САЩ.

В същото време  Доналд Тръмп заяви, че иска да работи с Русия и Китай. Пред Уолстрийт Джърнъл Тръмп каза, че последните санкции, които бяха наложени на Москва, ще останат в сила известно време, след което може да бъдат отменени. В интервюто новият американски президент уточнява, че санкциите може да бъдат вдигнати, ако руската страна помага на Вашингтон в борбата с ислямския екстремизъм, както и по други въпроси. Това може да стане, след като станат ясни изводите на специалната комисия в Сената на САЩ, която ще разследва твърденията, че Русия е правила опити да се намесва в американските президентски избори.
Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *