Руски милиардер купува британска медийна икона

Руският милиардер Александър Лебедев купува британския всекидневник „Индипендънт“ и неделното му издание за 1 британска лира (1,12 евро), предаде Франс прес, позовавайки се на комюнике на издателската компания.

Последните уточнения по сделката са били съгласувани през почивните дни от руския бизнесмен и предишните собственици – компанията Indepedent News & Media. Неотдавна Лебедев беше приет на Даунинг Стрийт 10 от британския премиер Гордън Браун, който пожела лично да се запознае с бъдещия собственик на влиятелната общонационална медия. Срещата е преминала успешно за руския бизнесмен.
“Индипендънт“ е смятан за едно от най-интелектуалните издания на Острова. Но вестникът непрекъснато е преследван от финансови неуспехи. Тиражът му е спаднал до 92 хиляди бройки днес в сравнение с 400 хиляди през 1989 г.
Ежегодните загуби на “Индипендънт“ се изчисляват на 10 милиона паунда годишно.
Лебедев заяви, че възнамерява да инвестира в изданието милиони паунди. Руснакът най-вероятно ще постигне това, като намали цената, за да увеличи тиража на двете издания. Лебедев вече притежава вестник “Ивнинг Стандарт“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *