Руснаците намериха още нефт край Каспийско море

В Прикаспийската падина (Саратовска област) може би се намира уникално по размер находище на нефт и газ, по запаси сравнимо с казахското Карачаганак с неговите 2 млрд. т. условно топливо. Това е заявено от Роснедра, информацията е публикувана от РБК Daily.

Геофизиците определят запасите на откритата от тях структура на 1 млрд. т. условно гориво. Експерти оценяват стойността на тези ресурси минимум на $350-700 млн.

Запасите на Озинската нефтегазоносна зона тепърва ще се потвърждават от сондажите, набелязани за 2010 година. Находището няма да бъде изнасяно на търгове преди да се установи точния му обем. Като начало трябва да се проведе сериозно сеизмично разузнаване. Според специалистите, едно сондиране в този регион струва $20 млн.

Нефтът в този регион не съдържа серни наслаги, затова добивът ще е по-евтин и безопасен в екологичен план. Структурата на пласта съдържа нефт и газ, но находището е предимно нефтено. Очакват се нови открития на нефтени зони в региона на Саратовска област.

По информация на управлението по ползване недрата на Саратовска област, 34 компании разузнават за природни ресурси в региона, а 11 имат добив. Засега добивът е предимно въру малки структури.

Анализатор оценява стойността на запасите в Озинската зона на $350 – 700 млн., по цена 10 цента за барел нефтен еквивалент. По тази цена участъкът би привлякъл много инвеститори, но най-вероятно е да се падне на Газпром или Роснефть.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *