Руснаците спасяват спестяванията си в злато

Руснаците се обръщат към златото в опит да спасят спестяванията си, след като инвазията в Украйна , а наложените след това ограничения направиха по-трудна покупката на валута или изкарването ѝ от страната, съобщава Bloomberg.

Русия е увеличила добива си на злато - Национално Движение Русофили

Растящото търсене на злато от домакинствата накара Руската централна банка да спре покупките си от банки, за да гарантира, че има достатъчно за местните купувачи.

Премахването на 20-процентния данък добавена стойност от покупките на метала също е насърчило трансакциите, посочват от институцията, информира pariteni.bg.

Руският президент Владимир Путин подписа закон, който позволява на упълномощени банки да продават златни кюлчета на физически лица срещу чуждестранна валута.

Преди това властите ограничиха тегленето на пари в брой от валутните сметки и забраниха търговията с валута в чейндж бюрата като мярка срещу по-нататъшното дестабилизиране на рублата. Купуването на кюлчета се предлага като алтернатива на валутните сметки за хората, които имат свободни средства във валута.

istock
istock

Най-големият руски кредитор „Сбербанк“ заяви миналата седмица, че търсенето на злато и паладий се е увеличило четири пъти и планира да увеличи броя офиси, продаващи ценните метали, за да „помогне на хората да защитят спестяванията си“.

Златото е може би един от най-популярните активи убежище, най-вече при опасения за надеждността на местната валута.

            financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *