Ръководството на Булгартабак иска преструктурирането да продължи

Дъщерните дружества на “Булгартабак Холдинг” заедно с дружеството майка имат обща печалба от 73,875 млн. лв. в края на първото деветмесечие на тази година, като тя се повишава с 33,257 млн. лв. в сравнение със същия период на миналата година, съобщиха от холдинга.

“Увеличението на печалбата се дължи най-вече на извършената концентрация на цигареното производство, което бе направено в края на миналата година. В края на деветмесечието на 2004 г. имаше девет цигарени фабрики, шест от които губещи. На четири от фабриките им бе отнет лиценза за производство на цигари, а една – Видин-БТ е в процедура по ликвидация,” каза във вторник изпълнителният директор на “Булгартабак Холдинг” Георги Костов.

“Резултатите показват, че решението е правилно и ние като ръководство поискахме от министър Овчаров да ни разреши да продължим преструктурирането, защото това преструктуриране може да доведе до по-добри финансови резултати и в другата дейност – промишлената преработка на тютюни,” каза още Костов.

Дружествата с основна дейност производство и реализация на цигари и други тютюневи изделия имат обща печалба 60 млн. лв. срещу 27 млн. лв. за същия период на миналата година. Печалбата на предприятието за филтри и опаковки “Пловдив Юрий Гагарин БГ” също се повишава. Предприятията за производство и обработка на тютюни подобряват резултатите си и загубата намалява до 4,645 млн. лв. от 5,994 млн. лв. за деветмесечието на миналата година.

Във вторник министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров осъществи втора среща с ръководствата на холдинга и дъщерните дружества. “Очевидно в България има цигарени фабрики, които отговарят на най-високите технологични изисквания. Като цяло холдинга е в изключително добро финансово състояние. Цигареното производство в България има не само традиция, не само настояще, но и много сериозно бъдеще в рамките на Европейския съюз,” каза Овчаров.

“Моето желание и моята амбиция е да направим това цигарено производство перспективно и да гарантираме неговия успех и след присъединяването на България към ЕС,” допълни министърът.

От: Румен Соколов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *