Ръстът на китайската икономика удари 30-годишно дъно

Ръстът на китайската икономика е най-нисък от близо три десетилетия, предава Би Би Си.

Официалните данни показват, че втората най-голяма икономика в света е постигнала 6.1% растеж през 2019 г. спрямо 2018 г., а това е най-лошият резултат от 29 г.

Свързано изображение

Страната е изправена пред слабо вътрешно търсене и търпи последствията от търговската война със САЩ. Правителството предприе мерки през последните две години в опит да увеличи растежа, но резултатът явно не е впечатляващ. Последиците от двугодишното търговско напрежение със Съединените щати са видими, въпреки подобряването на отношенията с Америка – тази седмица Вашингтон и Пекин подписаха първата част от търговско споразумение, но анализатори остават несигурни дали този процес ще продължи.

Свързано изображение

В отговор на ниския растеж се очаква Пекин да предложи нови мерки за стимулирането му, включително намаляване на данъците. Банките в страната също са насърчавани да дават по-лесно заеми, особено на малки фирми. Миналата година новите заеми достигнаха рекорд – 2.44 трилиона долара, информира  offnews.bg.

През първото десетилетие на 21-ви век Китай имаше много по-голямо икономическо разширяване, тогава процентът на растежа беше двуцифрен. И въпреки че 6.1% е най-слабият растеж за Китай от близо три десетилетия, той е много по-висок от други водещи икономики. Американската централна банка, например, прогнозира, че американската икономика ще нарасне с 2.2% тази година.Свързано изображение

Според някои анализатори търговската война всъщност може да помогне на китайската, не на американската икономика. За много страни най-слабият растеж от близо три десетилетия насам бил предизвикал паника, но Китай не е сред тях. Тези 6.1% за 2019 г. са не само в рамките на правителствената цел за годината, но помагат и на китайските политици, които от години се опитват да намалят високите очаквания към икономиката. Те се стараят да откъснат страната от годините на неустойчив растеж, който води до увеличаване на неизгоден дълг. И все пак стимулирането на и сега огромния ръст на кредитирането създава несигурност и поставя въпроси, чиито отговори тепърва ще бъдат дадени.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *