Ръст в БВП на Великобритания от 1,2%

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания се разшири през през първото тримесечие на 2018 година с 0,2% спрямо предходното тримесечие, когато нарасна с 0,4 на сто, показват данни на официалната британска статистика ONS, цитирани от Вusiness insider. Ръст в БВП на Великобритания от 1,2%.

Резултат с изображение за Ръст в БВП на Великобритания

Това представлява слаба възходяща ревизия спрямо предходната оценка на ONS за експанзия от 0,1%.

На годишна база растежът на БВП на Острова се забави периода януари–март 2018 година до 1,2% от 1,4% през последното тримесечие на 2017 година, като това е най-слабото представяне на икономиката на Острова от второто тримесечие на 2012 година насам.

Британската статистика отбеляза, че основна причина за тази възходящата ревизия е „значително подобреният метод при оценяване на строителното производство, според който строителството се сви през първото тримесечие с едва 0,8% вместо предишната оценка за понижение с цели 2,7 на сто“.

Производството в сектора на услугите остана непроменено, нараствайки с 0,3%, като в същото време общият производствен растеж се повиши с 0,4% вместо с 0,6%, тъй като промишленото производство се сви с 0,1%. Потребителските разходи се повишиха с 0,2%, а държавните разходи – с 0,4%, като тези данни са без промяна спрямо предишната оценка на ONS, докато бизнес инвестициите се свиха с 0,4%, вместо с 0,2 на сто, информира infostock.bg.

Свиването на търговския дефицит през първото тримесечие до 3,17 млрд. паунда от 3,49 млрд. долара през последното тримесечие на 2017 година допринесе с 0,1 проценти пункта към слабия икономически растеж в началото на годината.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *