Ръст на бизнес активността в еврозоната през юли до двугодишен връх

Бизнес активността в еврозоната отбеляза ръст през юли и достигна най-високите нива от две години насам – пореден сигнал, че регионът започва да се измъква от най-продължителната рецесия от Втората световна война насам.

Индексът PMI, измерващ активността в сектора на услугите на еврозоната, се повиши до 49,8 пункта през юли от 48,3 пункта през юни и над предварително проучване за ръст на индекса до 49,6 пункта, показват окончателните данни на компанията Markit. Това е най-високо ниво на индекса от януари 2012-а година.

Общият PMI индекс, определящ бизнес активност в региона (активността в промишлената и в сферата на услугите в частния сектор), се повиши до 50,5 пункта през юли (при предварителна оценка за 50,4 пункта) спрямо 48,7 пункта през предишния месец. Това е знак за експанзия (ръст) в общата бизнес активност в частния сектор на еврозоната през юли (за пръв път от година и половина) и най-високо ниво на общия PMI индекс от август 2011-а година. Компонентата на работната заетост в еврозоната се повиши пред юли до 48,6 пункта от 47,4 пункта през юни, но все още остава под важното ниво от 50,0 пункта – сигнал за продължаващото съкращаване на работни места, макар и с доста по-умерено темпо.

Индексът PMI, измерващ активността в сектора на услугите на Германия, се повиши до 51,3 пункта през юли от 50,4 пункта през юни, но под предварително проучване за ръст на индекса до 52,5 пункта, показват окончателните данни на компанията Markit.

Общият PMI индекс, определящ германската бизнес активност (в промишлената и в сферата на услугите), се повиши до 52,1 пункта през юли (при предварителна оценка за 52,8 пункта) спрямо 50,4 пункта през предишния месец.

Индексът PMI, измерващ активността в сектора на услугите на Франция, се повиши до 11-месечен връх от 48,6 пункта през юли от 47,2 пункта през юни и спрямо предварително проучване от 48,3 пункта, показват окончателните данни на компанията Markit. Общият PMI индекс, определящ френската бизнес активност, се повиши до 17-месечен връх от 49,1 пункта през юли (при предварителна оценка за 48,8 пункта) спрямо 47,4 пункта през предишния месец.

Индексът PMI, измерващ активността в сектора на услугите на Испания, отбеляза добър ръст до 48,5 пункта през юли (най-високо ниво от юни 2011-а година) спрямо 47,8 пункта през юни.

Италианският PMI индекс на услугите скочи до 48,7 пункта през юли (26-месечен връх) от 45,8 пункта през юни и при прогнози за по-слабо подобрение до 46,5 пункта.

Днешните данниса по-добри от прогнозите, като само окончателните индекси за активността в сектора на услугите и за общата бизнес активност в Германия през юли са малко по-слаби от предварителното проучване на Markit, но потвърждават продължаващата експанзия във водещата икономика на еврозоната.

PMI проучването потвърждава, че икономиката на еврозоната се връща по пътя на растеж в началото на третото тримесечие и това повишава надеждите, че най-сетне регионът може да се измъкне от доста продължителната рецесия, заяви Рон Добсън от агенция Markit.

Въпреки днешното позитивно проучване, безработицата в еврозоната остава близо до рекордните върхове, а редица правителства продължават стриктно да се придържат към плановете за строги мерки на икономии, което предполага, че очакваното икономическо възстановяване вероятно ще бъде доста сдържано и дори може отново да дерайлира, посочват водещи икономисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *