Ръст на стокообмена със Сърбия с 40%

Стокообменът между България и Сърбия възлиза на рекордните 1,075 млрд. евро, а ръстът, който се отчита през 2017 г., е 40 процента. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на българо-сръбски форум в Ниш.

Събитието бе открито от заместник министър-председателя на Република България Томислав Дончев и вицепремиера и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата на Република Сърбия Зорана Михайлович.

„България заема водещи позиции по брой на компаниите, които оперират в Сърбия“, каза Александър Манолев, цитиран от пресцентърът на министерството на икономиката. Общият размер на българските инвестиции в Сърбия към края на 2017 г. е над 183 млн. евро. „Всички тези цифри категорично потвърждават важното значение на Сърбия като външнотърговски партньор на България“, подчерта Александър Манолев.

Той акцентира и на възможностите за сътрудничество и създаване на смесени предприятия в областта на селското и горското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, енергетиката, строителството, телекомуникациите, транспортните услуги. Сръбските компании биха могли да се възползват от възможностите за инвестиции и иновации, предлагани от технологичните паркове, бизнес инкубаторите и индустриалните зони в България, а българските производители имат голям експортен потенциал за Сърбия в областта на хранително-вкусовата промишленост, производството на електрически машини и апарати, битова техника, химически изделия, пластмаси, готово облекло, велосипеди, изделия от цветни метали и др., стана ясно от неговото изказване.

В своето изказване той обърна внимание и на важната роля на общините в процеса по насърчаване на инвестициите между двете държави. „Не само защото Трансграничното сътрудничество в региона е първостепенен приоритет, подкрепен с бюджет от близо 35 млн. евро. Но и защото именно общините имат ключово значение за реализацията на бизнес идеите и инвестиционните проекти, а всяка инвестиция трябва да извърви дълъг път, голяма част от който е свързан с представителите на местното самоуправление“, каза Александър Манолев, информира monitor.bg.

В рамките на форума зам.-министър Манолев проведе и редица срещи с потенциални инвеститори и представи възможностите, които страната ни може да им предложи. Представители на Българска агенция за инвестиции направиха и подробна презентация на прилаганите мерки по Закона за насърчаване на инвестициите.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *