Ръст на търсенето и сделките с жилища отчитат от бранша

За последните два месеца има ръст от средно между 5 и 10 на сто на изповяданите сделки с жилищни имоти и на търсенето на жилища, казва пред БТА експертът по недвижими имоти Орлин Владиков, бивш председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“ в периода 2002 – 2007 г.

Тенденцията се обяснява с банковата криза – това, което се случва с КТБ и произтичащите неясноти. Вероятно това е мотив хората да търсят по-голяма сигурност за спестяванията сичрез покупка на имоти, коментира Владиков.

Несигурната външнополитическа обстановка и в частност случващото се в Русия и Украйна, както и очакването за предстоящо „стягане на коланите“ в икономически смисъл, същодопринасят за активизирането на търсенето. Ако тази несигурна обстановка продължи, експертът прогнозира увеличение на сделките с имоти и през следващата година.

Търсят се двустайни и тристайни апартаменти

Освен към най-купуваните жилища до 100 квадратни метра, интерес се отчита и към луксозния сегмент, като вече има немалко сделки с имоти, които доскоро трудно намирахасобственици, коментира Владиков. Ако преди се търсеха предимно маломерни жилища, сега заради спада на цените интересът на купувачите е насочен към двустайни и тристайни апартаменти. В момента става дума предимно за частни инвестиции.

По-скоро екзотични са корпоративните вложения у нас главно заради обстановката в Русия и Украйна, както и заради по-добрите инвестиционни условия, които предлагат редицаевропейски държави. Например Унгария е единствената страна, която няма висок праг на придобиване на собственост, за да се получи право на пребиваване в страната. Там може да се купи евтина собственост – в рамките на 20 – 30 хил. евро, което дава право на престой в страната. По този начин това привлича много дребни вложители, които обръщат поглед към Унгария, допълва експертът.

Търсенето на земеделски земи продължава да е активно

Пазарът на земеделски земи по традиция остава стабилен, както по отношение на цени, така и по отношение на търсене. Няколко дружества със специалнаинвестиционна цел предложиха големи комасирани масиви на пазара, но това не доведе до спад на цените, отбелязва експертът. Това се обяснява с програмите на ЕС, които стимулират земеделието и по тази причина търсенето на такива имоти продължава да е активно.

Тази година се регистрира 4-5% ръст на продажбите на ваканционни имоти спрямо предходната година. Търгуват се най-евтините едностайни имоти предимно в Черноморието, казва още Владиков. Рускоговорещите продължават да са основните клиенти на този пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *