Ръст на цените на жилищата в САЩ

Цените на жилищата в САЩ са се повишили с 6,8% през 2016 г. спрямо 2015 г., което е най-бързият ръст след кризата, показват данни на консултантската компания Zillow, цитирани от онлайн изданието Property-Wire.com.

Най-бързо развиващият се пазар е Портланд с почти 14% годишен ръст на цените, следван от Тампа, Сиатъл и Далас, където е отчетено увеличение от по близо 12%, сочат данните.

Според експертите няма признаци за забавяне на растежа през 2017 г., но това може да доведе до спад на сделките, защото все по-малко купувачи намират търсеното от тях жилище.

Цената на едно средностатистическо жилище в САЩ достига 193 800 долара. Цената отбелязва ръст за 53-ти пореден месец през декември 2016 г., като конкретно увеличението за месеца е най-силното от юли 2006 г., отчита компанията.

В доклада се посочва, че след стабилизирането на пазара в края на 2015 г. и началото на 2016 г. годишният темп на ръст на цените се ускорява през всеки от следващите месеци на 2016 г. в сравнение с предходния и на годишна база.

Като най-сериозен проблем на пазара на имоти в САЩ анализаторите посочват липсата на достатъчно запаси от жилища, особено жилища, подходящи за купувачи на първи дом. Това, в съчетание със засилващото се търсене преди очаквания ръст на лихвите, ще доведе до допълнителен тласък на цените.

Основна препоръка на експертите е купувачите да получат предварително одобрение за ипотека, за да могат да реагират достатъчно бързо, ако намерят подходящ имот, особено на „горещите“ пазари.

Що се отнася до наемите, ръстовете се забавят до 1,5% на годишна база през миналата година, което е наполовина на отчетения темп през 2015 г, инфирмира investor.bg. Средният месечен наем в САЩ в момента достига 1 403 долара.

Най-бърз ръст на наемите се отчита по Западното крайбрежие на САЩ. Лидер е Сиатъл с 8,4%, следван от Портланд и Сакраменто.

На пазара на наеми свитото предлагане също е основен проблем, особено в сегмента на достъпните жилища.

Що се отнася до бизнес имотите, от американската национална асоциация на фондовете за инвестиции в имоти очакват с встъпването в длъжност на Доналд Тръмп да се стигне до силен ръст на пазара на промишлени имоти и инфраструктура, пише онлайн изданието property-journal.com.

Според резултатите от проучване на организацията най-предпочитаният тип активи през тази година от инвеститорите са индустриалните имоти заради анонсираната политика на новата администрация.

Стабилен клас активи са и многофамилните жилищни сгради. Най-силен ръст на интереса спрямо миналата година се отчита при инвестициите в инфраструктура отново заради ангажиментите на Доналд Тръмп да засили инвестициите в сектора.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *