Рязко забавяне на икономическия растеж в САЩ до 2,3%

Икономическата експанзия в САЩ се забави рязко през третото тримесечие до най-слабото темпо на растеж от повече от година насам с оглед на новото нарастване на инфекциите с Covid-19 в страната, което допълнително влоши глобалните вериги на доставки, причинявайки недостиг на промишлени стоки като автомобили, като всички това става на фона на отслабващи потребителски разходи.

Брутният вътрешен продукт на САЩ нарасна с 2,3% на годишна база през третото тримесечие на 2022 г. след растеж с 6,7% през второто тримесечие, показват окончателни данни на Департамента по търговския. Въпреки че това представлява възходяща ревизия спрямо предходната оценка за растеж с 2,1%, това е най-слабата икономическа експанзия от второто тримесечие на 2020 г. насам, когато обаче БВП на САЩ отбеляза исторически спад с цели 31,2% в резултат на строгите задължителни противоепидемини мерки и локдауни, целящи овладяване на първата вълна на Covid-19 в страната, информира bnr.bg.

Рязкото забавяне на растеж през периода юли – септември се дължеше на относително слабото нарастване на потребителските разходи с 2,0% след скок на потреблението с цели 12% през второто тримесечие. Това беше най-слабото нарастване на потреблението от третото тримесечие на 2020 г. насам. Трябва да е има предвид, че потребителските разходи формират повече от две трети от икономическата активност в САЩ.

Графика на БВП на САЩ

Новото нарастване на случаите на Covid-19 в САЩ през лятото заради по-заразния Делта вариант влоши недостига на работна ръка в предприятията, мините и пристанищата, което подсили проблема с нарушените вериги на доставки. По-заразният Делта вариант на коронавируса също така ограничи и разходите за услуги като пътуване със самолет и хранене навън.

Негативно влияние върху икономическия растеж оказа и растящата инфлация, подхранвана от наличието на недостиг в цялата икономика и отпуснатите от правителството по време на кризата в общественото здравеопазване масирани средства за облекчаване на негативните последици от пандемията. Отслабващите фискални стимули и ураганът Айда, който нанесе сериозна вреда на енергийното производство в САЩ в края на август, също натежаха върху икономическото развитие през третото тримесечие.

Последва обаче подем в икономическата активност, след като лятната вълна от коронавирусни инфекции в САЩ отшумя, като потребителските разходи се повишиха солидно през октомври. Подобрение отбеляза и промишлената активност. Търговският дефицит пък се сви рязко през октомври след силен ръст на износа до рекордни нива, като в същото време бизнесът започна стабилно да трупа ново складови запаси, а нивото на безработицата удари 21-месеч о дъно от 4,2%.

Но зародилата се зимна вълна от коронавирусни инфекции, движена от варианта Делта, но и от много по-силно заразния вариант Омикрон, може значително да ограничи растежа в началото на следващата година. Перспективите за икономическия растеж също така пострадаха от декларацията на умерения сенатор от Демократическата партия Джо Манчин, който обяви през уикенда, че няма да подкрепи подписания от президента Джо Байдън законопроект за вътрешни инвестиции в размер на 1,75 трилиона долара, известен като Build Back Better (BBB).

Голямата американска банка Goldman Sachs пък намали прогнозата си за растеж на БВП на САЩ за първото тримесечие на следващата година до 2% от 3 на сто, като и други икономисти последваха нейния пример.

За настоящата година обаче продължава да се очаква, че икономиката на САЩ ще нарасне с 5,6%, отбелязвайки най-силна експанзия от 1984 г. насам, след като през 2020 г. БВП се сви с 3,4 н сто.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *