Рязко намаля износът на електроенергия

Очакванията на производителите и търговците, че високите летни температури ще неутрализират драстичния спад на износа на електроенергия от началото на тази година, не се оправдаха. Към началото на септември от България към външни пазари е изтъргувана с 45.7% по-малко енергия в сравнение със същия период на 2015 г. Причината – в региона предлагането е голямо, а оттам и цените са ниски, като основен конкурент на страната е Румъния. Влияние оказват и евтините горива. Така годината със сигурност ще е по-слаба от 2015 г., когато нетният ръст в износа беше 11%.

 

Малко компенсиране на срива все пак има – към април този спад беше 56.4%, но големият минус си остава. Традиционно лятото потреблението се вдига, а оттам и цените, като по наблюдения на търговци този сезон увеличението е било с 3-4 евро на мегаватчас в сравнение с пролетта.
Любопитно е и че има и спад в потребеното количество на местния пазар – с малко над 2%. При положение че икономиката расте, това би следвало да значи, че предприятията и/или домакинствата са станали поне малко по-енергийно ефективни. Влияние оказва и меката зима, заради която домакинствата са консумирали по-малко ток.

Свито производство. Намалението на износа има сериозно отражение и в производството на електроенергия, която също отбелязва спад от 12.28% за периода. При възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) най-сериозно това се вижда при големите водноелектрически централи, които са собственост на Националната електрическа компания (НЕК). Там намалението на производството е 29.4%. При останалите ВЕИ най-голямо намаление има при вятърната енергия, докато при слънчевата то е минимално. Производството на енергия от биомаса е единственото, което отбелязва значителен ръст, дължащо се на пуснатите нови мощности (виж таблицата).
Спадът на производството се отрази негативно и върху резултатите на основните държавни производители за полугодието НЕК, АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-изток 2“, което ще се види и в годишните им резултати. Например НЕК отчете с близо два пъти по-ниски приходи от продажби на свободния пазар (59 млн. лв.) за полугодието на 2016 г. спрямо това на миналата година.
Подобна е ситуацията и при АЕЦ „Козлодуй“, при която намалението от продажби на свободния пазар е 16% (63 млн. лв.). ТЕЦ „Марица-изток 2“ също отчита намаление на приходите си от продажби със 7.87%, но то се дължи по-скоро на намалените количества за регулирания пазар.

Местните особености при износа. Пазарните условия в региона естествено не зависят от местните производители и търговци. Причината за спада в износа, от една страна, са ниските цени на горивата, които пряко свалят тока от газовите централи, и голямото предлагане, обобщи пазарната среда Мартин Георгиев, председател на Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ). Но неговите наблюдения през последните месеци сочат, че заради леко повишената цена в региона българският износ става по-конкурентен.
От другото секторно обединение – „Асоциация свободен енергиен пазар“, сочат като причина за спада налаганата цена за достъп и пренос за количествата електроенергия, предназначени за износ. Такива цени не се дължат в другите европейски държави и България следва да ги премахне възможно най-бързо, смятат от организацията. Факт е обаче, че тези такси съществуваха и преди година, когато износът растеше, информира в.Капитал Daily.

Допълнителни икономически пречки пред сделките за износ на електроенергия са тромавата и бавна процедура по възстановяване на ДДС, отнемаща в България минимум около 5 месеца, допълват от „Асоциация свободен енергиен пазар“. За сравнение, в Сърбия и Македония възстановяването на ДДС става в рамките на един месец. Това допълнително намалява конкурентоспособността на българските търговци на електрическа енергия. „При такива условия няма икономически интерес да се извършва износ на българска енергия, прави се масово транзит“, допълват още от там.
Ръст в минало време. Изнесената от България електроенергия включва и транзита от други държави. През 2015 г. около една трета от износа се дължи на тези потоци, които са основно от посока Румъния към Гърция и Турция. Така реално ръстът на българската енергия за 2015 г. спрямо 2014 г. се редуцира до 11%. Това се вижда в данните от годишния доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) до Европейската комисия. Според тях през 2015 г. българската електроенергия за износ е била 10.6 млн. мегаватчаса при общо изнесени 14.7 млн. мегаватчаса. Годишното брутно производство в страната е 47 млн. мегаватчаса. Търгуваните количества на свободния пазар в страната пък са 12.3 млн. мегаватчаса, което е увеличение с 8.8% спрямо 2014 г.

През 2015 г. регулаторът е лицензирал 18 нови дружества за търговия с електроенергия, с което общият им брой става 144, става ясно от доклада. Крайните клиенти, които са сменили доставчика си към края на 2015 г., са 13.4 хил. лв.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *