Рязко увеличение на новорегистрираните безработни

Рязко увеличение на новорегистрираните безработни отчита Националният статистически институт за първата седмица на декември – над 14 200 души. Постъпилите на работа за същия период чрез бюрата по труда са малко над 3400 души. Данните са от специализирано наблюдение на пазара на труда заради Covid-19, съобщи репортерътна БНРМария Костова.

Снимка: БГНЕС

За първата седмица на декември най-драстичен е броят на новорегистрираните безработни в София-град – 1264, срещу 411 души устроени на работа. По над 1000 души безработни са регистрирани през този период и в Пловдив, Благоевград, Бургас, Варна, информира bnr.bg.

Регистрираните в бюрата по труда от 3 февруари, когато започна наблюдението, до 6 декември, са малко над 361 000 души, малко над 227 500 са постъпили на работа.

България :: 3,7% безработица във Варна за лятото :: Monitor.bg

Пик на безработицата прогнозираикономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова. Тя коментира, че е нормално да се освобождават сезонни работници, но и че коронавирусът има отношение към нарастването на безработицата:

„Това доказва, че мерките не са толкова ефективни, колкото им се иска на управляващите, каза Григорова и обясни, че много хора на временни договори, които лесно се освобождават, когато фирмата има проблем. “35% от започналите отново работа след извънредното положение са се върнали обратно на работа, което показва, че е имало уговорка, но това става за сметка на правата им като осигурени лица в последствие“.

Еврокомисията: Безработицата в България ще скочи до 7% - NOVA

Григорова поясни, че тези над 14 000 регистрирани са само официалната бройка, което изкривява реалните факти.

„Желанието да се минимизират средствата за подпомагане на работниците и на бизнеса ще доведат до по-тежък удар върху икономиката и върху хората… Водеща е финансовата, а не социалната целесъобразност“.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *