Р. Радев: Логиката диктува председателя на антикорупционния орган да бъде назначаван с участието на президента

Попитан как оценява антикорупционния законопроект на БСП, където е предвидено президентът да назначава председателя на антикорупционния орган, президентът Румен Радев коментира пред журналисти, че корупцията е изключително важна тема за България, но борбата срещу нея не може да става само с превенция. Тя е важна, разбира се, но са не по-малко важни разследването, обвинението и наказанието, посочи държавният глава. Президентът очаква комплексен подход, който да включва всички необходими мерки. Съгласен съм с това предложение президентът да назначава председателя, не съм се произнесъл какъв трябва да бъде точно органът – това е въпрос на бъдещи дебати, но здравата, според мен, институционална логика наистина диктува той да бъде назначаван с участието на президента, посочи Радев. Как можем да си представим, че парламентарното мнозинство ще избере този човек и ще бъде ли той в състояние да разследва правителството, ако то е излъчено от същото това парламентарно мнозинство – няма логика, коментира държавният глава.
Попитан за оценката му за двата антикорупционни проектозакона – на БСП и на ГЕРБ, президентът коментира, че единият е фокусиран върху превенция и профилактика, а другият повече върху разследване и обвинение. За мен трябва да има такива мерки, които да обхващат всичко това, и в един закон, и да има и съответните структури, които да го извършват, коментира президентът.
На въпрос какво ще препоръча на политиците, накъде да насочат вниманието си предвид  започващия политически сезон, Румен Радев каза, че във всички сфери се очаква законодателство, което да отговаря на обществените очаквания и да се прави така, че да има време обществото да се запознава с това, което се предлага, да има обществено обсъждане и дебати. Фокусът в момента е антикорупцията, това ще бъде и темата на следващия Консултативен съвет за национална сигурност на 9 октомври, посочи президентът Радев.
Вече го казах отдавна – това че болният ще си скъса диагнозата, не означава, че ще оздравее. Мисля, че докладът на служебното правителство беше реалистичен. Този в момента предлага да лекуваме армията със самовнушение, коментира президентът Радев коригирания доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2016 г.
Държавният глава участва днес в откриването на новата учебна година във Военната академия „Г.С.Раковски“. В приветствието си пред командно-преподавателския и слушателския състав на академията, предвид темповете, с които се решават проблемите на въоръжените сили, отношението към сферата на отбраната и моментните финансови възможности на държавата, президентът заяви, че е ясно, че в обозримо бъдеще няма да бъде решен най-важният проблем на въоръжените сили – недокомплектът с личен състав, особено с офицерския. В обозримо бъдеще няма да бъде повишен социалният статус на военнослужещите и цивилните служители така, както вие очаквате да стане – равнопоставено на високата степен на риск, труд и отговорност, които полагате. В обозримо бъдеще няма да бъдат реализирани проектите за модернизация, това ще бъде един труден, продължителен процес, посочи държавният глава. По думите му остаряващата техника и въоръжение ще се поддържат все по-трудно, все по-често ще излизат от строя и ще подлагат все повече на риск здравето и живота на военнослужещите. В обозримо бъдеще няма да достигат средства за пълноценна подготовка, съвместима с изискванията на съюзниците ни и стандартите на НАТО.
Какво можете и трябва да правите в тази обстановка? Според мен само едно – да останете верни на своя избор да служите безкористно на своя народ и Отечество, защото това е вашето призвание, каза пред присъстващите президентът Радев. Трябва да усвоявате едно много важно изкуство – да работите пълноценно с политическото ръководство на МО и с българските политици, така че те да бъдат посвещавани в реалните проблеми на въоръжените ни сили, така че те да говорят и пишат истината за реалните проблеми. Да се борите срещу напудрените доклади, да отстоявате военната експертиза, акцентира президентът Радев наред с другите сериозни задачи пред бъдещите командири и лидери в отбраната.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *