Сайтовете за онлайн радио и музикалната индустрия в САЩ се споразумяха

Група от интернет компании в САЩ постигна споразумение относно заплащането за излъчване на музика онлайн със SoundExchange – организация, която събира таксите за авторските права на музиканти и звукозаписни компании, предава Los Angeles Times.
Примирието слага край на спор, продължил две години и половина, който принуди някои от хората, стартирали онлайн станции като хоби, да преустановят дейността от страх да не натрупат дългове, свързани с авторски права.
Крайната договорка позволява на компаниите, излъчващи онлайн радио, да избегнат плащането на авторски права за всяка песен, което бе прието като задължително от съда през 2007 г. и което според много доставчици на интернет радио е щяло да ги принуди да излязат от бизнеса. Вместо това сега тези компании могат да изберат между два начина за плащане – да платят по-ниски такси за всяка излъчена песен до 2015 г. или 25 на сто от приходите си.
При новите условия по-големите доставчици ще плащат това, което е по-високо – таксата за излъчена песен или процента от приходите. По-малките компании с под 1,25 млн. долара приходи ще плащат или между 10% и 14% от продажбите си, или 7% от разходите си.
„Редукцията в таксата за излъчване на песен е значителна и това беше в основата на нашите проблеми“, казва една от компаниите, активно участващи в спора.
Споразумението се прилага само за доставчиците, които излъчват единствено музика и реклами. Сайтовете може да реализира много малко продажби, докато в същото време интернет радиото продължава да се развива.
За доставчиците, които продават и други продукти, сделката няма да е толкова привлекателна, тъй като ще трябва да плащат процент от всичките си приходи, казва една от страните в спора.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *