„Салата Цезар“ – бизнес за милиарди

Дали с оглед на всичко това не е време България да се замисли над легализирането на тази най-древна професия?
Някогашна конкурсна красавица тези дни изброи пред софийски съд тарифите за проституция на момичетата от популярна модна агенция и разказа подробности за тяхната клиентела от „способни мъже, които искали да плащат за секс услуги“. Медии съобщиха, че сред любителите на „Салата Цезар“ (това е интернет-паролата за сексуални услуги) се вписвали депутати и бизнесмени, огласяването на чиито имена би могло да повиши допълнително градусите на обичайните летни скандали. Показателно е, че словоохотливата свидетелка била арестувана със съпруга си и млада приятелка непосредствено преди отлитането им за Брюксел, където предстояло откриване на поредния български офис с „червени фенери“ на входа.
През миналата седмица Апелативният съд в белгийската столица вкара последователно зад решетките за по 5 и 7 години две български сводници и нареди конфискация на имущество в България, придобито с парите от европейския им бизнес. При съвместна спецакция на Европол и Евроюст във Франция, Полша, Белгия и България в средата на юни беше разбита мрежа за проституция на млади българки във Франция и Белгия. Деветима заподозряни бяха арестувани.
Милиардни печалби
Според изследване за организираната престъпност на Центъра за изследване на демокрацията от април, практикуващите в чужбина и контролирани от българската мафия проститутки са между 11 000 и 21 000. Годишно те генерират близо милиард и половина евро печалба. Неотдавна на семинар, посветен на противодействието срещу трафика на хора, вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов съобщи, че за 8 години чрез продажба на тялото си българка в Холандия е спечелила немислимите за местните условия 4 милиона евро! В нейната елитна професионална група, естествено, не влизат проституиращите в България.
 

35 на сто от българите подкрепят легализирането на проституцията

Според данни на МВР за 2010 година, цитирани от фондация „РискМонитор“, проституиращите в България са близо 1 500, но редица неправителствени организации смятат, че реално броят им се движи между 5 000 и 8 000. 80 на сто практикуват в най-ниския слой – уличната проституция, където тарифите са между 5 и 15 евро. Оттук фондацията изчислява, че ако работят средно по 300 дни, годишният оборот на българските проститутки надхвърля 200 милиона евро.
Обществото търси такива услуги
Щом като съществуват стабилно търсене, предлагане и сериозни печалби, логично е всички пречки пред бизнеса да се отстраняват, за да може той да просперира. Наскоро експерти от академичните среди се обявиха твърдо за легализиране на проституцията, тъй като тя вече не представлявала обществена опасност, търсенето й било голямо и обществото изпитвало нужда от такива услуги. По време на обществен дебат в София, на който се обсъждаше възможното регулиране на проституцията и трафика на хора, социолози посочиха, че 35 на сто от анкетирани по темата граждани подкрепят легализирането на професията. Юристи от своя страна определиха като безнадеждно остарели все още битуващите схващания, че услугата не бива да се предлага легално, че проституиращите няма как да придобиват социални права и че приходите им захранват само сивия сектор. Юристите призоваха час по-скоро да бъдат предприети мерки за легализиране на най-древната професия.
И още: в началото на лятото ентусиазирани електронни медии предоставиха необичайно широка трибуна на известна в бранша доайенка на платената любов. От тв-екрана тя обяви намерението си да основе синдикат на българските проститутки, който да ги брани от ненаситните за глоби ченгета и призова колежките си от Околовръстното шосе в София масово да се включат в трудов съботник за хигиенизиране на опасно замърсените им работни обекти. Въпреки разгласата и старателно подготвените гумени ръкавици, метли и найлонови чували за боклук, и независимо от обещаните „малки подаръци“, инициативата претърпя провал поради липса на участнички. Вероятно повечето труженички вече са се намирали на път към Черноморието или за чужбина, а на останалите просто им е станало неудобно.

Георги   Папакочев, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *