Война на мафията в черния пазар на труда обяви Матео Салвини

Война на мафиотските мрежи, организиращи чужденци да работят на черно в Южна Италия,  обяви днес италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини, предаде Франс прес.Шестнайсет чуждестранни земеделски работници загинаха в събота и вчера при пътнотранспортни произшествия в италианската провинция Фоджа в южната област Пулия. Там хиляди африканци, а също и поляци, българи и румънци прекарват лятото в бране на домати под жаркото слънце. Въпреки че почти всички работници пребивават в Италия законно, малцина са онези, които се ползват от изискваните от закона условия на труд и заплащане. Много от тях са принудени да живеят в бидонвили и зависят от посредници, които често са свързани с мафията, отбеляза агенцията.
„Това е проблем с мафията. В провинция Фоджа има мафиотска престъпност, която възнамерявам да изкореня с всички законни средства улица по улица, село по село“, заяви Салвини на пресконференция, където обяви началото на тази война.
През последните месеци на тази война пътна полиция е иззела 300 автомобила в региона, най-често лекотоварни автомобили „с български регистрационни номера и без застраховка“, заяви Салвини. Той допълни, че само 116 полицаи контролират пътищата в цялата провинция.
По думите му мафиотските организации се възползват от „безконтролната имиграция“ и „ако няма хиляди отчаяни хора, които да бъдат експлоатирани, ще им е по-трудно да си въртят бизнеса“.
Той изрази увереност, че твърдото му отношение към притока на африкански имигранти ще доведе до резултати. Също така Салвини обяви намерение да предприеме мерки срещу „вноса на роби“ от други европейски страни, като изиска повече внимание и контрол от страна на колегите си в България и Румъния.

Чужденците, които работят в Италия, получават окончателното разрешение чак след двугодишния изпитателен период. Те полагат и изпит, като допълнително изрично се ангажират да спазват и уважават основните ценности на страната-домакин. Последното условие очевидно има предвид най-вече чужденците от неевропейски произход, за които се предполага, че са по-далеч от италианските ценности. Всъщност доскоро Италия беше сред най-толерантните към чужденеца държави, но нещата се променят и толерантността вече се пише в минало време.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *