Сами избираме лихва за пенсия

1,6 млрд. лева въртят частните фондове

Всеки човек да избира сам как частните пенсионни фондове да инвестират парите му, предлагат компаниите. Възможностите са между високорискови, балансирани и нискорискови вложения. Така от вложителя ще зависи какви лихви ще носят парите му, спестявани за пенсия. Младите са склонни да играят рисково, като печалбата им може да е много голяма, но е възможно и да изгубят. Възрастните пък търсят сигурността.

Идеята за личен избор на вида вложение е на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Тя вече е обсъдена с Комисията за финансов надзор и се очаква да влезе в сила от 2008 г. Става въпрос за над 1,6 млрд. лв., които управляват фондовете.

Сега всяка компания върти парите на осигурените по един и същи начин и разпределя еднаква доходност. Идеята е всеки фонд да управлява поне три различни портфейла от книжа – високорискови, балансирани и нискорискови. Първите ще влагат по-голям дял от средствата в акции, чиито цени на борсата може много да скачат, но и да падат. Нискорисковите пък ще се влагат главно в облигации с фиксирани лихви.

В пенсионните фондове има клиенти с вложени 300-400 хил. лв., стана ясно вчера. От асоциацията отново ще предложат хората, родени до 1960 г., да дават до 20% от дохода си в доброволен пенсионен фонд и парите да са освободени от данъци. Сега те не се осигуряват за втора пенсия и от асоциацията искат да се увеличат възможностите им за доброволни вноски.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *